Общо показвания

понеделник, 22 август 2016 г.

Непознатата Сакар планина


Днес ще ви отведем в едно загадъчно и малко познато ъгълче на България – Сакар планина. Скрита в Югоизточната част на България към граничната линия с Турция, тази планина е истинско богатство на туристически маршрути, спиращи дъха гледки, невероятно разнообразие от растителни видове. Въпреки безспорната си красота куполообразната Сакар планина не е сред топ дестинациите за планински туризъм и е сравнително малко позната. 

Планината представлява относително нисък масив с форма на купол, който е дълъг около 40 километра и с широчина около 20 километра. На север се свързва с Манастирските възвишения. Характерни за планината са плоските върхове. Най-високият връх е вр. Вишеград - 856 метра. 

Сакарското било се разклонява на запад и изток - къси, стръмни ридове, разделяни на места от дълбоки прорези и долини. Южният склон е по-стръмен, разделян от речни долове, ровове и естествени свлачища. 


Заради характерната куполна форма на Сакар реките там оформят характерна радиална речна мрежа. Сред по-дългите реки са Соколица (приток на река Сазлийка), Голяма река и Лефченска река (притоци на Марица), както и Синаповската река, която пък е приток на река Тунджа.

Сакар се характеризира с континентално-средиземноморски климат – къса и мека зима и горещо, сухо лято. 

Растителността е доминирана от топлолюбиви широколистни видове като полския бряст, нискорасъл дъб, габър, цер, благун, драка... както и бадемови гори, средиземноморски видове растителност като жасмин, заешка сянка, грипа, пирен и други. Сакар е известен и с многобройните лозя, както и с разнообразни сортове вина, произвеждащи се в региона. Заоблените била са отлична предпоставка за обширни пасища и обработваеми площи за овошки, тютюн, череши, орехи, грозде и други.

Сред животинските видове, които обитават Сакар са различни яребици, пъдпъдъци, фазани, благородни елени. В Сакар са седем от дванадесетте български гнездилища на застрашения в цял свят Царски орел.


Заоблените била са покрити с обширни сочни пасища. По склоновете се отглеждат много лозя, орехи, тютюн, череши и др. 

В Сакар има и множество археологически обекти: мегалитни гробници-долмени край селата Устрем, Хлябово и Сакарци, скална църква от ХХ век,  останки от античната крепост Вукелон със средновековна кула XIII век при с. Маточина, мавзолеят на Хазър Баба от XVI век (при село Богомил), Устремският манастир Света Троица XV век и много други интересни обекти. 

Ето и още няколко от най-интересните забележителности в района на Сакар планина:Намира на около 2 км. южно от село Главан, община Гълъбово. Устремският (известен още като Вакъфски или Хайдушки) манастир Св. Троица се намира на 3 км от с. Устрем, на 20 км. от град Елхово и на 13 км. от Тополовград. 

3. Древнотракийско светилище на нимфите


4. Най-големият долмен в България – край тополовградското село Хлябово


Долмените са продълговати каменни гробници с една или две камери, изградени от естествени или грубо оформени камъни, с покрив също от масивни каменни блокове. След ритуалното погребение долмените се засипват с пръст и образуват малка могила. 

5. Долмените в Клифтиновата нива


6. Най-голямата селска църква у нас - храм Успение Богородично (Узунджовската църква)

7. Мегалитният кръг до с. Българска поляна


Мегалитния кръг (вероятно тракийска гробница) се намира близо до Тополовград. Древното тракийско слънчево светилище Палеокастро се намира в покрайнините на село Хлябово, на 3 километра от гр. Тополовград. 

9. Мостът на Мустафа паша


10. Кирковото училище


11. Защитената местност БакърлияНяма коментари: