Общо показвания

понеделник, 8 август 2016 г.

Полезни съвети за лятната ваканция


Макар и бавно да наближава своя край, лятото все още е в пика си и обещава още много възможности за вълнуващи преживявания. И нека сме реалисти - най-запомнящите се приключения през този сезон се случват някъде след табелата, известяваща края на бетонната джунгла. Независимо накъде сте се запътили през отпуската, ако плановете ви включват престой в кола или автобус за повече от два часа и престой извън дома за повече от два дни – то следващите полезни съвети са точно за вас.

Пътуването Едно от най-важните неща при пътуването, освен безопасността, комфорта и приятното прекарване, е да стигнем до желаната крайна точка. Затова преди да говорим за каквото и да е друго, нека обърнем внимание на ориентирането. 


Карта или GPS App?


Дори да сте наясно с пътя и да сте известни сред приятелите си с отличната ориентация в нови и непознати места, винаги е добре да имате надежден план Б. Модерните технологии позволяват прецизно глобално позициониране в реално време, така че е доста трудно да се изгубите, освен ако не се окажете без интернет. Или без достатъчно батерия на телефона или устройството, което ползвате. Или и двете. Затова не е никак лошо да се подсигурите предварително с карта – при това печатна такава. Не заема много място, но може да ви спаси от излишно лутане и фрустриращи моменти.

Ако избраният от вас app ви е непознат, или не сте го използвали активно, не е зле да се запознаете с него преди да тръгнете на път. Същото се отнася и за хартиената карта. Разбира се, няма нищо лошо в това да се поизгубите почти умишлено – в днешния свят на точни изчисления и сателитни карти да се окажеш на непознато място и да попиташ минувач за правилния път може да се окаже приятно или поне интересно преживяване. 


Раница или сак? 


Крайната дестинация не е толкова важна, колкото нейното достигане. За да се насладите на пътя точно толкова, колкото и на пристигането, е важно да ви е удобно. Много хора правят грешката просто да струпат всичко в багажника на колата. За да е всичко удобно и компактно, най-добре изберете да пътувате с добра раница или сак по ваш избор. 
Предимствата са неизброими, но все пак ще се опитаме да посочим някои от най-важните удобства на това да пътувате с максимално удобна раница – голяма или малка. На първо място – всички важни неща могат да са на едно място – така няма да се чудите точно в коя торбичка сте сложили любимите сандали, банският или синята тениска. Дори да сте с колата през цялата отпуска е добре да можете да грабнете чантата и да „зачезнете“ нанякъде – за час, ден или два – докато остатъка от багажа ви е на сигурно място – в багажника, хотела, кемпа или квартирата. 

Удобна чанта за кръст (белт) или през рамо също могат да са ви от голяма полза, за да държите дребните, но важни предмети като ключове, пари, телефони и документи.Ако планирате по-сериозни пешеходни преходи може да е добра идея да изберете раница с интегрирана система за вода, която ви позволява да сте добре хидратирани без да спирате.

В жегите проветривата гръбна система е истинско спасение от изпотяването – в това отношение раниците на Deuter са общо взето ненадминати – разгледайте ги! Обувки или сандали? 


Лято е, топло е, на кой му се занимава със затворени обувки, били те и най-леките кецове на света?! Разбира се, ако сте тръгнали на море или дори в планината, сандалите (или джапанките) може би ще са най-предпочитания чифт. Все пак не забравяйте да сложете в багажа и чифт затворени удобни обувки в случай, че времето ви изненада или решите да поемете на изследователска мисия в близката гора, по скалите или накъдето ви видят очите. Разбира се, ако имате добро планиране ще можете да изберете най-подходящите варианти за обувки, без да се налага да пълните багажа си с неща, които няма да използвате. Например, ако сте решили да летувате на море, но наблизо има гори, хълмове или дори планина, в която бихте искали да се поразходите, тогава е най-добре да имате под ръка добър чифт туристически обувки или удобни маратонки, които да осигуряват стабилност и едновременно с това да щадят краката при по-дълги преходи.

Проучете предварително дали наблизо няма интересни и живописни екопътеки или туристически маршрути и забележителности, които може да посетите. Тук сме подбрали някои от най-приятните екопътеки у нас: 

На къмпинг или на хотел?


Тук опираме до лични предпочитания, но ако все пак сте решили да споделите страстта ни към къмпингуването, може да разгледате няколко статии от блога ни, специално посветени на темата: 

1 коментар:

Travis Smith каза...


Outstanding post however I was wondering if you could write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Cheers! all of craigslist