Общо показвания

понеделник, 4 юли 2016 г.

Откъде започва истинската история на раниците Deuter

Какво се крие зад успеха на една от най-големите марки за туристически раници 

Световноизвестният немски производител на туристически раници и екипировка Deuter е един от най-успешните примери за добра практика и висококачествена изработка. Сигурно сте срещали добре проектираните им раници в ярки цветове в планината, на път, а и в града. Историята на компанията води началото си от далечната 1898 г. в Германия. 

Основоположникът Ханс Дойтер е първият човек, който започва да проектира специализирани туристически раници. Истинското начало обаче е поставено с поръчка за нуждите на Баварските пощи. Пощенските чанти, които господин Дойтер и малкият му (тогава) екип изработват се оказват много сполучливи, удобни и най-вече издръжливи.

Това му печели добро име и успехът от тази първа „държавна“ поръчка се превръща в благоприятна основа, върху която новосъздадената компания да създава история. През 1910 г. Deuter започва друг голям проект, който се състои в проектиране и изработка на армейски раници, чанти, кобури и палатки за германската армия.

Военните раници са истинска школа за израстване за компанията. Нуждата от издръжливост при почти непрестанно носене в изключително тежки условия дават Deuter незаменим опит, от който милиони потребители се възползват и до днес. 

През следващите 10-15 години Deuter се налага на немския пазар като една от най-стабилните компании по отношение на качеството. Продуктите се правят така, че да могат да издържат почти доживот, поправките им да са лесни и достъпни, а дизайна да е максимално функционален.

Към 1919 г. асортиментът на фирмата нараства и Dеuter слага името си не само върху раници и чанти, но и палатки, кожени изделия, подвижни покриви за леки автомобили/кабриолети.

През 1934 г. първата успешна немска алпийска експедиция е изцяло оборудвана с раници и екипировка Deuter.
Добрите традиции на марката не спират да се развиват и в последващите смутни години на Втората световна война.

Deuter продължава с военните поръчки, което спасява компанията от изчезване и дава нов тласък на производството и разработката на специализирани раници. 

В мирно време фирмата се връща към своето собствено поле на експертиза – туристическите и алпийски раници, които вече се славят с качеството, функционалността и издръжливостта си в екстремни условия. 

През следващите години раниците Deuter превземат още и още върхове – буквално и преносно. Продуктите на компанията придружават немските алпинисти в почти всички експедиции. Световната популярност на Deuter нараства. 

През 1971 г. Deuter е обявена за най-големият немски производител на алпийски и туристически раници, а също и на чанти и сакове за багаж. Компанията въвежда иновативни материали и технологии – през 1973 г. Deuter са едни от първите в света, които започват да използват последните открития на технологията от това време - синтетични материали и водоустойчиви покрития.
През 1987 г., с активното партньорство на прочутия немски катерач Петер Хабелер Deuter разработва революционният дизайн на гръбната система Aircomfort, която позволява по-добра вентилация и по-малко изпотяване на гърба.


90-те носят активни промени в света на туризма, катеренето, екстремните спортове. Планинското и градското колоездене стават все по-популярни и мозъците зад Deuter, както винаги, успяват да уловят духа на времето като проектират специална серия, предназначена за колоездене.


След 2009 год. Deuter e определена като една от петте най-известни и предпочитани марки за раници в целия свят. Днес Dеuter има официално представителство в близо 50 държави (сред които и България), а продуктите им могат да бъдат намерени във всеки град, по планинските склонове, на гърба на велосипедистите и катерачите.
Днес, верни на традициите си, Deuter също произвеждат и добре познатите си висококачествени спални чували, както и голям асортимент от различни outdoor, спортни и туристически аксесоари.

Компанията Deuter през годините:


1898 – Ханс Дойтер основава компанията. Първоначално започва производството на чанти, платна, покривала и брезенти.

1900 – Фирмата започва да снабдява тогавашната Баварските пощи с чанти и сакове.

1919 – Към асортимента са добавени продукти от кожа.

1934 – Раниците Deuter Tauern участват в първата немска експедиция в Хималаите.

1953 – Херман Бул е първият немец, изкачил величествения Нанга Парбат (8125 м). Deuter осигуряват раниците, чантите и палатките за експедицията.

1985 – Патентовани са гръбните системи Aircomfort. Това поставя началото на една истинска революция в производството на раници. Тестовете потвърждават, че тези системи намаляват изпотяването с до 25%.

1990 – Deuter е в разцвет. Компанията продължава да увеличава продажбите си и дори ги утроява в сравнение с изминалите 10 години. Започва проектирането на серия за колоездене. 

1991 – Представена е системата Airstripes. Проектирана е и първата раница предназначена изключително за планинско колоездене. Системата се състои от въздушна възглавница, която вкарва въздух между раницата и гърба му благодарение на движенията на носещия, и по този начин го охлажда.

1991 – Започва производството на Kid Comfort - нова серия раници за туризъм, които позволяват носене на малко дете като в столче. 

1995 – Deuter получават сертификат за качество от TÜV за специализираните раници за носене на деца Kid Comfort.

2001 – Deuter открива седалище в Северна Америка.

2002 – Започва производството на мултифункционалната и универсална линия раници AC Lite.

2003 – Deuter избира Source (Израел) за производител на резервоарите на хидратиращите системи и вело раници.

2004 – Deuter представя своята ACT Lite серия – леки и функционални раници за туризъм/ 

2005 – На изложението Winter Outdoor Retailer Show е представена серията Snowsport - , раници, снабдени с протектор за гръб. Това са първите подобни раници, предназначени специално за зимни спортове.

2005 – Представена е линия раници, предназначени специално за дамите и съобразени със специфичната анатомия на жените - серията SL. Днес всеки основен модел на Deuter  има своя SL версия. 


2006 – През септември Deuter е придобита от Schwan-Stabilo, семейна компания от Германия, която формира нова дивизия за бизнес с туристически стоки, в която Deuter да бъде водещата марка. Deuter представя олекотените версии на Futura и Aircontact в новата си Zero серия.

2007 – Deuter пускат нова линия ски раници с вграден протектор. 

2009 – Създадена е серията раници EL, предназначени специално за по-високи хора. При тях дължината на гърба е увеличена с между 6 и 9 сантиметра. 

2010 – Иновации в спалните чували. Разтегаемите модели Exosphere и Neosphere излизат на пазара и са първите туристически и алпийски спални чували, които позволяват голяма свобода на движение, без загуба на температурата през нощта. Истинска технологична революция в комфорта при спане на открито. 

2013 –  Deuter се нанася в нова собствена централа. Това се налага от ръста на компанията с 800% (като персонал и капацитет) от 1997 г. насам. Новата офис и производствена сграда на компанията е модерна, енергийно ефективна и с минимално въздействие върху околната среда.

Няма коментари: