Общо показвания

сряда, 15 юни 2016 г.

Наръчник на къмпингаря: полезни съвети за отдих на открито

Къмпингуването не спира да ни вълнува, а и сезонът го предполага! Писали сме много пъти по темата, като целта ни винаги е била да ви бъдем полезни с информация, нова идея или съвет. 

Без съмнение само онзи, който не е бил никога в живота си на палатка, не е развил различни ценни умения докато е летувал на открито. Всеки къмпингар си има своите малки тайни и трикове, които прилага когато е сред природата. Никога обаче не е твърде късно да научим заедно нещо ново и неподозирано.

Следващите съвети са подбрани и продиктувани от личния опит. Надяваме се да намерите сред тях полезни нови хрумвания и доказани добри практики за къмпинг и активен отдих на открито. ▬ Не тръгвайте без да сте разпъвали поне веднъж предварително палатката си. Това е особено валидно ако сте новаци в къмпинга или пък имате нова палатка

▬ Огледайте терена добре. Независимо дали летувате в планина или на море, важно е да изберете най-доброто местоположение за лагера, за да не се налага да го местите скоро след това... 

▬ Опънете палатката докато е светло. Така ще си спестите излишни нерви, дори ако сте я разпъвали десетки пъти и познавате екипировката си добре. В тъмното можете да пропуснете да видите добре за неравности или дори да разпънете палатката си върху някой мравуняк. 

▬ Отстранете всички камъни, клони и т.н. 

▬ Когато избирате място за палатката, търсете такова, което е защитено както от вятъра, така и от слънцето. Перфектното място е под дърво, което слънцето огрява по-късно сутринта. Никой не си пада да се буди всяка сутрин в 6:00 от палещите лъчи на слънцето. 

▬ Изберете високо място – в случай на дъжд това ще ви предпази от „потоп“.  Избягвайте големите наклони. ▬ Палатката трябва да е разпъната така, че главата да е на по-високо ниво от долната част на тялото. 

▬ Ако планирате по-продължително оставане – разпъването на тента над палатката винаги е добра идея. Така ще имате и бонус сухо пространство  

▬ Понякога е добра идея да постелете парче найлон под палатката. Това помага за задържане на топлината в палатката и ви защитава от влага. 

▬ Винаги дръжте палатката затворена, за да избегнете нежеланите гости – различни насекоми и подобни. ▬ Не оставяйте и обувките навън през нощта. Освен, че ще се навлажнят, те могат да привлекат и насекомите. Същото се отнася и за багажа. Използвайте преддверието на палатката (ако има такова) или разположете най-важното вътре.

▬ Не палете огън на забранени или нерегламентирани места, особено в гората. Спазвайте стриктни мерки за безопасност. Не оставяйте огън без надзор. Не горете пластмаса и не поставяйте флакони под налягане в близост до огнище. 


▬ Задължително угасете огъня преди да си легнете – на открито или в палатката! 

Няма коментари: