Общо показвания

понеделник, 30 май 2016 г.

Полезни съвети при избор на екипировка за планинско бягане


Феновете на планинското бягане стават все повече – и в това няма нищо случайно. Бягането сред природата е изключително силно преживяване, комбиниращо една от най емоционално възнаграждаващите физически активности с контакта с природата и околната среда. Много е говорено и изписано за това каква е нужната екипировка за планинско бягане (трейл рънинг), както и за различните дисциплини и стилове. Качествената и внимателно подбрана екипировка обаче може да ви предпази от неудобства и различни рискове от травми. Изборът на добра екипировка понякога е важен точно толкова, колкото и изборът на маршрут, а преценката на собствените възможности и огранчиения, степента на физическа и психическа подготовка в никакъв случай не бива да се подценяват. Екипировката следва да е в съответствие с нивото на бегача, натоварването и подготовката. 

Обувките за планинско бягане

Може би най-важната част от екипировката за бягане, и несъмнено един от най-подценяваните от начинаещите аксесоари са именно обувките. Истината е, че всъщност не е невъзможно да бягате в планината с маратонки или обувки, които не са предназначени специално за целта. Разбира се, има едно голямо „но“ – това има своите последствия и те нерядко са достатъчно сериозни за да ви откажат от бягането поне за известно време (в добрия случай) или пък да ви нанесат травми и контузии (в лошия случай), които да ви попречат да сте в добра форма за по-продължителен период. 


При всички случаи нашият съвет е да не пренебрегвате важността на качествената екипировка, и да мислите за нея като за инвестиция в собственото си здраве и все по-добри постижения. 

При обувките за бягане има много и различни модели, всеки с индивидуални характеристики, които ще ви помогнат да се чувствате добре и комфортно докато сте сред природата. Планинското бягане си има своите тънкости и това се отразява директно на дизайна и изработката на обувките, предназначени за него. 

Най-важното е да изберете обувките, които са ви удобни. Ако не са ви удобни от началото, не е много вероятно вашите обувки магически да ви „паснат“ по-добре докато бягате. Обикновено става обратното. Важно е маратонките за бягане да отговарят на формата и позицията на крака ви. Вече сме писали по темата в блога на Polezen.bg – вижте статията „Как да изберем най-добрите маратонки за бягане“ тук

Що се отнася до специализираните обувки за бягане в планина, пресечен и труден техничен терен, то някои от най-важните показатели, които могат да ви помогнат да се ориентирате в избора са: 
 

Сцеплението 

Материалът, от който е изработена подметката трябва да ви осигури отлично сцепление на разнообразен терен. Най-важно си остава поведението на подметката при влажна повърхност и каменист терен. Различните профили и „принтове“ на грайфера също са от значение – избирайте внимателно според това в каква местност ще бягате най-много. Протекцията 

Важно е вашите обувки за планинско бягане да осигуряват подходяща защита на крака в съзвучие с терена. Тук идват на помощ различни системи, гумен борд, подсилена предна част, които ще ви предпазят от камъни, корени и различни пречки по пътя, при изкачване и спускане, елементи, защитаващи глезена и различни омекотявания в самата обувка. 

Теглото

Важно е обувките да не ви натоварват допълнително тогава, когато и без това сте подложени на сериозно физическо усилие. Обувките за планинско бягане трябва да гарантират вашия комфорт по всяко време. 

Номерът

Някои бегачи предпочитат да носят половин или един размер по-големи обувки за бягане, което евентуално предпазва от натъртване и болка в пръстите при стръмни спускания и големи наклони. Важно е обаче обувките да пасват добре, за да избегнете изключително болезнените и неприятни мазоли и претривания. Облекло и аксесоари за планинско бягане

Безспорно бягането в града има твърде малко общо с трейл рънинга и планинското бягане. Затова и дрехите, които ползваме при двата вида бягане се различават, понякога драстично. Екипировката за планинско бягане включва различни дрехи и аксесоари, чиято цел е да ви осигуряват нужния комфорт и безопасност в планината, да ви предпазят от неблагоприятните условия при лошо време и да ви осигурят определени удобства така, че да се фокусирате върху целта си.

С опита и времето всеки бегач подбира своят личен арсенал за всеки случай, терен и сезон, но някои от основните положения си остават константна величина. 


Технично горнище и тениска за бягане са неотменима част от екипировката за планинско бягане и са особено важни при състезания. Целта е ясна – да се чувствате комфортно при бягане, но и да сте застраховани при рязка смяна на температурата, дъжд и по-ниски температури – нещо, което се среща често в планината. „Ветровката“ – горнище или леко яке против вятър също не е за пренебрегване. В планината климатичните условия се променят рязко и неочаквано. Важно е якето да е компактно, за да го носите лесно в раница, в джоб или пауч. Ветровката влиза често в употреба дори на неочаквани места, особено при по-голяма денивелация. Може да се окаже изключително полезно и дори животоспасяващо, ако например претърпите контузия или се изгубите и трябва да изчакате за помощ. 

Клинът - къс или дълъг – също е основна част от екипировката за планинско бягане. Късите проветриви шорти, които ползват маратонските бегачи не са нещо, което ви трябва в планината. При трейл имате нужда от нещо, което да съчетава протективните способности на туристически панталон, но без излишното тегло и обем. Добрият клин може да ви предпази от различни одрасквания от околната растителност и от резки смени в температурата, но в същото време да ви гарантира добра дишаемост, бързо съхнене (задължително), което помага при адекватния температурен обмен по време на бягане. 

Шапката може да се окаже доста важна част от подготовката и екипирането за планинско бягане. При топло време е важно главата да е предпазена с лека и светла, проветрива шапка. В студено време шапката и ръкавиците ще ви помогнат да запазите телесната температура.


Компресионните аксесоари са важна част от оборудването на отдадените планински бегачи. Те предазват мускулите, не позволяват на различни одрасквания и ужилвания от насекоми да ви попречат докато бягане, а носенето им след най-активното натоварване ще ви помогне да се възстановите по-бързо. 


Аксесоарите за бягане са десетки видове, но някои от най-важните са:

Раница

Задължителен аксесоар при бягане в планината. Подходяща е малката и лека раница с удобен кръстен и гръден колан, която побира бутилка с вода, ветровка, аптечка и енергийни блокчета и гелове.

Мобилни устройства и осветление

Телефонът в планината не е глезотия, а истинска необходимост. Същото се отнася и до GPS устройствата, макар че в днешно време повечето бегачи разчитат на GPS в специалните часовници за бегачи.Важно е винаги да имате зареден челник, дори да бягате през деня. Всичко се случва и е важно да имате източник на светлина. Особено важен е челника тогава, когато бягате по тъмно. 

Няма коментари: