Общо показвания

неделя, 15 май 2016 г.

Екопътеките в България


Летният туристически сезон е в разгара си и десетки хиляди любители на българската природа вече обмислят различни маршрути, които да ги отведат на красиви и интересни места. 

В последните десетина години екопътеките са все по-привлекателни и популярни сред туристите в България. Все повече екопътеки се изграждат напоследък у нас и дават възможност да надникнем и усетим сами очарованието на стотици вълшебни пейзажи, красиви планини, живописни долини и равнини. 

Според специалисти от фондация „Биоразнообразие“ (които често се занимават и с изграждането на тези специализирани пътеки за туристи) понятието „екопътека“ може да има разнообразни интерпретации – от пленителни туристически маршрути от класически вид до по-съвременната концепсия за екопътеките като интерпретативни маршрути, които имат за цел да въвлекат туристите и да покажат една по-динамична и интерактивна страна на дадения район. Вторият, по-модерен вид често представлява кратър маршрут, който се минава за 2-3 и често опасва кръг около дадена местност (или част от нея). 

Те са изпъстрени с много информационни табели, които обясняват подробно какво може да се види и опознае наоколо. Пейзажи, различни растения, животни или пък естествени природни феномени – всичко това е поднесено по леки и интригуващ начин на туриста. В най-добрия случай разходката може да се прави и с водач, който още по-добре да ви въведе в красотите и интересните неща наоколо. 

Някои от екопътеките у нас са още по-интересни и предлагат нестандартен поглед към класическото разглеждане и активен отих сред природата. Това са местата с обособена специална инфраструктура: например въжени мостове, парапети, стълби, виа ферата (железен път с въжета), различни екстремни преходи (често изиксващи по-добра физическа подготовка) и много други варианти. 

Част от модерното разбиране за екопътеките е наличието на различни средства, които да въвлекат посетителите и да ги подтикнат сами да разпознаят някой дървесен вид, растение, животно или да се запознаят с интересни и обогатяващи факти за заобикаляващата ги среда. 

Една от популярните и любими екопътеки у нас е „Бялата река“, смятана за модел в тази насока. „Бялата река” се намира в Калоферския край, в Национален парк „Централен Балкан” и разполага със сериозна и добре поддържана туристическа инфраструктура. Маршрутът преминава по красиви дървени мостчета, различни стълбички, има обособени кътчета за почивка, пикник или  барбекю. Разполага с информативни табели, някои от които са въртящи се. Туристите могат да научат различни и все любопитни неща за дърветата и храстите наоколо, как се разпознават следите на отделните животни,  както и интересна информация и данни за птиците, земноводните, влечугите и бозайниците в района. 


Екопътеките могат да бъдат и тясно специализирани: такива са маршрутите за наблюдение на птиците, пеперудите, а също така и за цветя и диви животни. Екопътеките за наблюдение на птиците са едни от най-популярните напоследък.
Специализирани „укрития“ за наблюдение вече са изградени на различни места в Източните Родопи (където може да наблюдавате лешоядите), край Атанасовското езеро до Бургас, в местността Пода. Те обикновено са разположени близо до местата за подхранване на птиците, което помага да се видят от близо естествените навици и начина на живот на видовете, без това да застрашава съществуването им или да пречи на развитието им. Вече има и подобни „укрития“ за наблюдение на диви мечки в България! 


Голяма част от най-живописните и добре поддържани екопътеки се намират в рамките на трите национални и единадесетте природни парка в България. Красиви екопътеки ще откриете и на местата от мрежата „Натура 2000” – у нас те покриват 33% от територията ни. 

Няколко предложения за красиви екопътеки:

Крушунска екопътекаКрушунската екопътека се намира до село Крушуна в Западния Предбалкан. Това е най-късата пътека в България, подходяща за деца и по-неопитни туристи. Съставена е от множество стълби и води до Крушунската пещера. Преходът трае около час и половина. 


Екопътека УзанаЕкопътека Узана е в едноименната местност в Стара планина. Намира се над Габрово. Преминаването и е за около час. По пътя могат да се видят различни интересни скални образования. Пътеката върви главно през невероятна букова гора. По маршрута има кътове за отдих, „горско училище“, панорамна тераса и „индиански кът“ за забаление на децата.

Екопътека Бяла река


 
Екопътеката Бяла река е в Стара планина, намира се в местността Джендема до Калофер. Дължината на маршрута е 1.8 км и отнема около един час. Има изградена удобна беседка и няколко красиви мостчета, които пресичат Бяла река. Маршрутът следва ждрелото на реката. Поставени са табели с информация относно флората и фауна в района.

Копренска екопътека
 
Копренската екопътека се намира на 130 км от София. Близо е до гр. Чипровци. Започва от село на име Копиловци. Дължината и е около 20 км. Преходът отнема пет часа, като най-добре е да се прави с водач. Пътеката стига под връх Копрен.


Негованска екопътека


 
Негованската (Еменската) екопътека, е позната като първата екопътека в България. Намира се до Еменския каньон. Той дава началото на екопътека, която започва с пещера и завършва с невероятно красивия водопад Момин скок (на р. Негованка). Водопадът образува вирче, подходящо за къпане или риболовРазходката ще ви отнеме  към 3 часа. Възвишенията откриват живописна гледка към реката. Около нея има много свежи полянки, на които можете да си отдъхнете. 


Екопътека Раюв камък Екопътека Марков-Раюв камък започва на 3 км от град Елена и продължава до прохода Елена-Твърдица. Маршрутът продължава с изкачването на стръмен планински рид. Преминава през Марков камък и започва изкачването по скали, от които се разкрива прекрасна гледка към Еленската котловина. От самия Раюв камък се разкрива великолепна гледка към яз. Йовковци. Крайната точна на екопътеката е гр. Елена.


Няма коментари: