Общо показвания

сряда, 24 февруари 2016 г.

Къде се скита духът на България: Беглика


Територията на България понякога може да изглежда малка на картата, но когато човек се впусне в истинско пътешествие с цел да опознае онова, което го заобикаля, смяната на перспективата разкрива неописуемо богатство от места и гледки, които си струва да бъдат посетени и разгадани. Поне веднъж.

Всъщност, има места, към които човек винаги иска да се върне. Където времето не тече по обичайния начин, където е красиво, където си с приятели и където се чувстваш като у дома си. 

Родопите се едно от тези места. Място, наситено с магия: почти като от приказките, ама наистина. Нека се опитаме да стесним още малко периметъра, за да променим напълно обичайната си гледна точка. 


Беглика е едно име, което напоследък чуваме все по-често, главно заради фестивала, който се провежда от години в местността. Но освен фестивал, Беглика е още много неща… и най-добрият начин да го откриете сами е да сложите най-необходимото в любимата си туристическа раница и да потеглите в тази посока. 


Резерват Беглика 


Беглика е името на резерват, който се намира в местност, наречена Беглишка заравненост. Простира се на площ от повече от 1400 хектара. Обявен е за резерват още през 60-те години на миналия век. Ако трябва да сме по-конкретни – от 11 май 1960 г. Тогава резервата носи името „Васил Коларов“, но днес е познат просто като „Беглика“. Къде се намира?


Резерватът се намира на 14-15 километра (в югозападна посока) от Батак и на 5 км. югоизточно от връх Голяма Сютка (2186 метра н. в.). Това е вторият по височина родопски връх. Надморската височина на територията е межди 1600 и 1900 метра. 

Това е място с невероятни защитени гори – преобладават внушителните смърчове и бели борове, но се срещат и различни други иглолистни видове. 


Средната възраст на гората е около 130 години, като през последните 50 години се твърди, че не е извършвана никаква сеч. Действително съхранените вековни дървета са една от най-внушителните природни гледки, но далеч не единствените в Беглика. На много места в горите има паднали дървета, което затруднява проходимостта в тях.

Ако искате да се насладите на резервата е силно препоръчително да го направите по специално изградената и маркирана туристическа пътека. Всъщност, това е и единственият законен начин за посещение на резервата.

Пътеката не е никак трудна за преход, но все пак е добре да разчитате на удобен чифт туристически обувки. През лятото температурите са обичайно високи, а водоемите в района предлагат отлична възможност за почивка и прохлада. 

Стриктните забрани за определени дейности имат за цел съхраняването на природата така, че удоволствието от контакта с нея да бъде предадено и на следващите поколения. 


В резервата има отделни дървета на възраст повече от 170 години. Внушителните беглишки гиганти са невероятна гледка! При някои от тях диаметъра на ствола достига до 80 см., а височината - до 32 метра! Има и много интересни растения, доста от които са защитени видове, а някои се срещат само и единствено тук. 


В резерват Беглика са запазени популации на глухар (един от символите на местността), кафява мечка (най-едрият хищник у нас) и благороден елен.  Срещат се и вълци.


Туризъм в Беглика

В рамките на природния резерват важат стриктни правила и наредби, които целят запазването на природната среда. Забранена е всякаква човешка дейност, с изключение на пешеходния туризъм по маркираните пътеки. 

Основният маршрут в резервата започва от Държавна дивечовъдна станция "Беглика". До нея се стига лесно по асфалтов път, който се отбив вдясно от главния път между Батак и Доспат при яз. Малък Беглик. 


Там пътеката се отклонява от главния път и навлиза в красивата вековна смърчова гора. 

Върви се по поречието на река Суисуза. За около час по пътеката се излиза от територията на резервата – ориентир за това е стигането до черния път в местността "Домусчиево полце". 

Близо до природния резерват се намират язовирите Голям и Малък Беглик. 


Батак 


Батак е още едно невероятно кътче от България, изключително подходящо за туризъм и с много забележителности в близост до градчето. Част е от Стоте национални туристически обекта на БТС (Българският туристически съюз). 


Намира се на 1036 метра надморска височина в долината на Стара река в живописен планински район. Градът е обграден от всички страни от хълмове, а зад тях се издига Баташката планина. 

Можете да посетите и защитената местност "Баташки снежник — Карлъка". До Батак се намират едни от най-високите родопски върхове Баташки снежник (2082 метра) и Голяма Сюткя (2185 метра). 


Източник на снимките - Wikimedia
Снимките, използвани в тази статия са под Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International лиценз.  

Няма коментари: