Общо показвания

понеделник, 25 януари 2016 г.

За пътешественици: 10 неща, които не са ви нужни в багажа

В началото на годината гледаме с нетърпение към необятните хоризонти на света и безбройните дестинации, към които може да ни отведе авантюристичния дух. Предвкусваме предизвикателствата на нови, непознати брегове и приятната тръпка от завръщането по познати и любими места. 


Простичко казано – ние обичаме да пътуваме!

Обичаме всяка част от пътешествието – идеята, планирането, търсенето на изгодни оферти, запазването на самолетни билети, предстоящите срещи със стари приятели и вълнението от всички нови познанства по пътя. Разбира се, всичко това е прекрасно, но има и някои стресови моменти. Например стягането на багажа. Сигурно се е случвало на всеки от вас – напрегнато събиране на дрехи и куп вещи, натъпкването им в раници, куфари и сакове, непрестанната тревога дали не забравяме нещо важно. И списъците! Безкрайните списъци с неща, които трябва да вземем със себе си на следващото голямо (или малко) пътешествие. 

Затова решихме да направим един анти-списък, или по точно селекция на онези неща, които не ни трябват в багажа. Разбира се, това са само няколко идеи, които могат да бъдат адаптирани според това накъде сте се отправили. От собствения ни опит обаче повечето от тези предмети или аксесоари често са се оказвали абсолютно ненужни. 

Може би всяко по-голямо или по-дълго планирано пътуване започва така. Разхвърляни дрехи навсякъде, безкрайни списъци с жизненоважни, почти животоподдържащи неща, без които просто не можем. Куфарите и саковете се пръскат по шевовете, а ние просто не можем да се откажем от третия чифт дънки и двете допълнителни якета (едно за дъжд и още едно „ако застудее“). Междувременно рискът да ни натоварят със солени такси за overweight на летището се увеличава правопропорционално на всяка блузка, чифт обувки или новозакупен модерен аксесоар специално за „пътешественици“. 

Ето как можем да разтоварим малко излишни глупости от багажа си и да се опитаме за момент да видим в бъдещето и да отговорим на стария като света въпрос, който вълнува пътуващите от зората на времето: „това ще ми трябва ли?“. 

1. Твърде много бельо


Да имаш твърде много бельо обикновено не е никакъв проблем. С уговорката, че имаме предвид само времето, в което си в града – т.е. у дома – мястото, където имаш просторен и удобен гардероб, където да го държиш. Наистина, когато става дума за пътуване, правилото е „вземи два пъти по-малко дрехи и два пъти повече пари“. Реално повече от 3-4 чифта бельо рядко са нужни, особено ако там където отиваме има течаща вода. 

Освен това много „професионални“ пътешественици, както и хора, чиято работа изисква чести командировки използват т.нар. бельо за еднократна употреба (произведени от... хартия!). Това решава доста проблеми и с течение на пътуването багажът олеква!

Ако обаче отивате на студено място, не забравяйте да си вземете термо-бельо!

2. Сапун


Само по себе си едно блокче сапун не е кой знае колко обемно или тежко, но ако се замислим има цяла индустрия, която ни засипва с невероятни (и безполезни) комплекти и кутийки, в които „удобно“ да носите своя собствен сапун с вас навсякъде по света. Но нека сме обективни – сапунът е достъпен, евтин и се предлага навсякъде. В банята на всеки адекватен хотел (дори и в по-скромните такива) има малки сапунчета и дори флакони с шампоан и балсам. Освен ако не ви се налага да използвате специфична марка или вид сапун (напр. по медицински причини или за да избегнете алергия) няма голям смисъл да пренасяте още една тежест през целия път. 

3. Дънки


Сериозно, джинсите са едно от най-непрактичните облекла за дълги пътувания. Тежат много повече от доста други дрехи, обемни са, не могат да се почистват лесно (например на чешмата в хотелската баня или на някоя крайселско изворче), и освен това когато се намокрят са напълно безполезни, защото съхнат твърде дълго. 

4. Книги


Разбира се, добре е да имате какво да почетете докато пътувате в самолет, автобус или с кола на дълго разстояние. Това обаче не значи, че трябва да мъкнете със себе си няколко тежки тома (особено такива с твърди корици). Днес можем да поберем впечатляващ обем нужна информация в електронни устройства, затова по-добре се откажете от разговорника, романчето и атласа, а си свалете карти, книги или дори някой филм за дългите километри. Може да пробвате и нещо различно – като например да разглеждате пейзажа докато пътувате! Освен това няма нищо по-досадно от чувството за вина, че не сте разгърнали и страница по време на пътуването, но пък за сметка на това сте мъкнали излишен багаж толкова много километри. 

5. Чантичка за кръста (и други издайнически аксесоари)


Не ни разбирайте погрешно, ние обичаме функционалността на добре направената и удобна чантичка за кръст (като тази тук). Ако обаче пътувате в далечна страна, в която не желаете да рискувате да станете жертва на обир, по-добре оставете този тип аксесоари в къщи. Чантичките за кръст просто крещят „Аз съм турист! Аз съм чужденец!“, а навсякъде по света има кофти хора, за които именно туристите са любима жертва. И как не – туристите са на непознато за тях място, носят пари със себе си, а често и други ценни вещи като камери и техника. Опитайте се да намерите алтернатива на този иначе много полезен аксесоар. Добра работа вършат панталони с ципове на предния джоб, в които лесно можете да сложите парите и документите си. 

6. Твърде много аксесоари за пътешественици


Всъщност има твърде много неща, които се предлагат на пазара и се целят именно в групата на любителите на пътуването. Скъп филтър за вода, който ще ви спаси, ако се наложи да оцелявате в джунглите на Амазония докато се храните с лиани и буболечки и пиете вода от локви. Часовник с GPS, уред за измерване на кръвното налягане в условия над 8000 метра надморска височина, обемни бутилки за многократна употреба с антибактериално покритие и каквото още се сетите. Помислете внимателно какво от тези неща ви е НАИСТИНА необходимо. 

7. Якета


Вече го споменахме, но истината е, че якетата са едни от дрехите, които заемат ужасно много място. Ако не сте сигурни дали ще ви е студено или горещо, опитайте се да потърсите повече информация и вижте прогнозите за времето за мястото, на което отивате. Ако изобщо се налага да носите яке със себе си, нека то да е едно, да е леко и многофункционално. И по възможност да се събира лесно в страничния джоб на раницата. Ако случайно времето застудее, компенсирайте с топла блуза или две. 

8. Кабели и зарядни


В миналото често се налагаше да носим безчет кабели и зарядни за всяко едно устройство, което носим със себе си. Дори с навлизането на универсалните зарядни все още има различна техника, която си „иска“ своя кабел. За щастие някой добър човек е изобретил преходниците, с които можете да си спестите мъкненето на кабели и кабелчета, много зарядни и т.н.

9. Обувки


На повечето места, където отиваме не ни трябва нищо повече от един удобен и универсален чифт обувки, и чифт джапанки. Понякога това са издръжливи и комфортни туристически обувки, понякога просто леки маратонки. Съобразете се с това къде отивате и дали наистина ви трябват повече от едни обувки. В крайна сметка (почти) навсякъде по света могат да се намери чифт евтини обувки, ако случайно нещо не е наред. Това може да ви спести доста място в раницата или куфара. 

10. Тоалетни принадлежности


Те са важни, разбира се, но ключово тук е количеството на тоалетни и козметични принадлежности. Когато пътува човек променя и адаптира навиците си. Помислете два пъти дали всички балсами, кремове, гримове, бръснарски принадлежности, афтършейв и вакса за мустаци наистина са ви нужни за вашето пътуване. И ако смятате, че в този капан могат да попаднат само жените, то дълбоко се лъжете! Гримовете и повечето козметични продукти спокойно могат да си останат в къщи, а вашето лице да бъде украсявано единствено от слънчевия загар и усмивките!

Няма коментари: