Общо показвания

сряда, 16 декември 2015 г.

Историята на една от най-успешните компании за спортни стоки започва от една каишка... Вижте коя е тя!


Историята на една от най-бързо развиващите се и иновативни компании за спортни продукти в света започва с нещо, което на пръв поглед е толкова дребно, че може лесно да се изгуби от поглед. Но така ли е наистина? Не са ли именно дребните детайли онези, които често преобръщат хода на историята и създават нови епохи? Е, случаят с компанията на Роб Каплан е нещо подобно. 

Всичко започва през 1979 г. с една... каишка. Наглед нищо и никаква каишка за сърф, но именно нейното високо качество и иновативна конструкция я отличават от всичко останало по това време. Мястото, на което се развива действието, също не е случайно. Dakine се ражда в Хаику, Мауи (Хавай), където вълните са високи и сърфът е издигнат в култ.  

Името, което Каплан избира за своите сърф приспособления, идва от хавайския сленг израз da kine, който в свободен превод значи „най-добрият“. Оттогава до днес това име носи своята магия и всичко, което се реализира под това име на пазара се свързва с високо качество и иновация. 


Роб Каплан навлиза в сърф сцената много преди да стане известен с продуктите си за спорта, но остава в историята именно с нововъведенията, които въвежда в малките детайли. В началото на 80-те години сърфът се развива бурно и печели нови и нови почитатели и ентусиасти. Първите каишки Dakine са насочени към модния тогава уиндсърф, където големите и тежки дъски изискват особена стабилност и максималният възможен контрол по време на каране.

Уиндсърфовете са доста по-големи от шортбордовете и са с размери около 3.60 метра. Съществуващите дотогава каишки се оказват твърде прости, тънки и ненадеждни като конструкция. Другата трудност, с която сърфистите се сблъскват тогава е, че каишките е трябвало да се фиксират твърде високо – чак до кръста. Dakine дава отговор на всички тези несъвършенства и неудобства, като представя каишка за сърф, която се закрепва в долната част на крака и по този начин осигурява значително по-добра лекота и свобода на движение. Освен това Роб Каплан въвежда изцяло нова концепция за подсилване на този помощен аксесоар, който до този момент се е славил като едно от най-слабите звена в екипировката. Това ще рече, че се е късал твърде често, и обикновено в най-неподходящите моменти. Каишката на Dakine е супер издръжлива и мълвата за нея се разнася бързо из Хавай, а скоро и сред сърфистите в Съединените Американски Щати. 


Началото на историята с име Dakine е поставено. Оттук нататък пътят е само нагоре. 

Както с много други успешни начинания, и тук началото на бизнеса е поставено с нещо съвсем дребно, но създадено и произвеждано с внимание към детайла и любов към спорта. Именно факта, че Роб Каплан е истински отдаден на спорта и го познава от първо лице, прави нововъведенията му успешни. 


Бизнесът се разраства с още и още продукти, първоначално насочени само към сърфа и неговите разновидности, но скоро започва да се разпростира и към други спортове. 

Към 1986 г. базата на Dakine се мести в Худ Ривър, щата Орегон в търсене на най-благоприятната почва за развитие и растеж. Условията в района на река Колумбия са повече от подходящи за новите посоки, в които се развива компанията. Близостта до планината пък разкрива още повече възможности за равитие на най-новия клон в продуктовата линия на компанията – маунтин байка. 


Новият спорт, който бавно но сигурно се превръща в революция в колоезденето привлича много нови последователи и както винаги, Dakine успява да създаде убедителни продукти и екипировка, която печели нови фенове на марката. В същото време преместването на централата на Dakine в Орегон съвпада и с новооткритата линия за зимни спортове – ски и набиращият сила сноуборд

Изобщо новото място, в което Dakine се установява е своеобразен „център на света“ – тук е и сърфа, тук са и планинските спортове като маунтин байка и хайкинга (през лятото), а също и зимните дисциплини на сняг!През 1991 г. линията от каишки за сърф, с която компанията пробива на пазара, се дообогатява с нови разработки. На пазара се налагат и различни други аксесоари, които все повече хода използват не само докато практикуват любимите си спортове, но и в ежедневието. 


През 1996 г. вече има богата история и в проектирането и производството на функционални раници за спорта и за всекидневието. Годината обаче се оказва знакова в историята на фирмата с излизането на моделът Dakine Heli Pack. Който бързо се превръща в стандарт в ежедневните раници

Новият милениум бележи и нови хоризонти за компанията. Едно от свежите попълнения в каталога са нови продукти - този път предназначени за кайтсърф. Dakine продължава възхода си като не спира да внася свежи и полезни подобрения в съществуващите на пазара аксесоари, но и със стабилно количество собствени иновации. 

През 2004 г. Dakine празнува 25-ата си годишнина. Равносметката е позитивна – нови пазари, нови съмишленици, нови предизвикателства. Въпреки това малко хора са подозирали точно колко ще се разрасне компания през следващите 10+ години. През 2009 г. акциите на компанията преминават в ръцете на гиганта Billabong, a в момента Dakine е притежавана от Altamont

Днес Dakine има силни позиции на повечето световни пазари и представителства в повече от 50 държави в Северна Америка, Западна и Източна Европа, Русия, Азия, Близкия Изток, Африка и Латинска Америка. Ще срещнете продуктите на Dakine както в града, така и в планините и по пътищата по целия свят. Пословичното качество на изработка и непрекъснатата актуализация на моделите успяват да спечелят на тази фирма най-ценното в бизнеса – не просто лоялни клиенти, а истински фенове. 


Компанията възприема световният стандарт за социално съответствие Social Accountability International's SA8000, който се основава на международното законодателство за правата на работното място,съдържащи се в конвенциите на Международната организация на труда, Всеобщата харта за правата на човека и Конвенцията на ООН за правата на детето. Марката подкрепя много от най-добрите атлети в света в сърфа, колоезденето, скейтборда, ски и сноуборд, уиндсърф и кайтсърф.

Предизвикателството пред Dakine продължава, но нека не забравяме, че всичко това започва от една проста каишка за сърф. 

Няма коментари: