Общо показвания

вторник, 17 ноември 2015 г.

Кабинковите лифтове по света и у нас


Когато става дума за кабинкови лифтове, в съзнанието ми изниква добрата стара Симеоновска кабинка – любим лифт и преживяване, носещо както детски спомени, така и обещание за приятно прекарване в близката планина. Нещо като втори дом. 

Линията Симеоново-Алеко (Витоша)

Линията Симеоново-Алеко е построена преди повече от 30 години и е позната като най-дългата пътническа въжена линия в България – цели 6270 метра. Денивелацията между началната и крайната точка на маршрута е 1077 м., които по план трябва да взима за точно 30 минути. „Кабинката“ е построена за "Универсиада '83" – открита е официално на 4 април 1983 г. Произведена е от австрийската фирма "Doppelmeyr"


Долната лифтова станция (І-ва) се намира в землището на кв. "Симеоново" на 727 м н. в. В първата междинна лифтова станция (ІІ-ра и ІІІ-та в една сграда), която се намира на 1360 метра надморска височина, свършва първата отсечка на въжената линия. Тук кабинките се поемат автоматично от второ въже, без да се налага пътниците да слизат и да се прехвърлят. 

Вратите се отварят и желаещите могат да се качат или слизат. През втората междинна лифтова станция (IV-та), намираща се на 1520 метра, минават само кабинките отиващи нагоре. Тук през зимата е мястото, където обикновено слизат скиорите, за да се прехвърлят на триседалковата въжена линия "Академика" за писта "Витошко лале". Горната лифтова станция (V-та) е непосредствено до хижа "Алеко" - на 1804 м н. в.

Кабинкови лифтове има на много места по света. За това нека отправим поглед и към тях. Някои се издигат на сериозни, спиращи дъха височини. Други предлагат умопомрачителни панорами и изумителни гледки. Вижте някои от най-забележителните от тях. 

Лифтът в Гренобъл (Grenoble-Bastille)

Къде: Гренобъл, ФранцияКабинковият лифт Grenoble-Bastille е открит през далечната 1934 г., но в наши дни има едни от най-модерните кабинки. Те са изработени от олекотен материал (карбон/плексиглас) и са проектирани да побират до 6 човека.

Кабинков лифт Стансерхорн (Stanserhorn Cabriо)

Къде: Станс, Швейцария


Един по-съвременен лифт, открит преди три години – през 2012 г. Той е интересен с това, че има две нива – долното има стъклени подове и стени, докато горното е открито (откъдето идва и името му).


Въртящият лифт Ньон Пин (Ngong Ping 360)

Къде: Хонг Конг, КитайОще един лифт, при който кабинките са със стъклен под – истинско зашеметяващо преживяване. Дължината на маршрута му е близо 6 километра. 


Лифтът Ланкави (Langkawi SkyCab)

Къде: Ланкави, МалайзияТози лифт с три станции се издига на 708 метра надморска височина и се намира в Югоизточна Азия. Маршрутът му минава над впечатляващи гори и скала, за която се твърди, че е на повече от 550 млн. години.


Въжен кабинков лифт Хаконе (Hakone) 

Къде: Хаконе, Япония


 
Най-натовареният лифт в света е именно Хаконе с повече от 2 милиона пътници всяка година, за което е вписан в Книгата на рекордите Гинес. Дълъг е 4 километра, а разстоянието се изминава за 30 минути – всичко това на фона на изключително живописен пейзаж. 


Дубровнишкият лифт (Dubrovnik Cable Car) 

Къде: Дубровник, Хърватия


 
Оранжевите кабинки на Dubrovnik Cable Car са известни по цял свт и осигуряват уникална панорамна гледка както към града, така и към забележителното Далматинско крайбрежие.


Лифтът Гондола (Skyline Gondola)

Къде: Куинстаун, Нова Зеландия


Още един лифт, който предлага забележителна гледка – от 450 метра над Куинстаун можете да видите езерото Уакатипу.


Лифтът Телурайд Гондола (Telluride Gondola)

Къде: Колорадо, САЩ


 
Кабинковият лифт Telluride Gondola е построен през 1996 г. и винаги е бил безплатен. Работи от 7 часа сутринта до полунощ, като пътуването по целия му маршрут трае около 13 минути.

Сандия Пийк – висящият трамвай (Sandia Peak Tramway)

Къде: Албакърки, САЩСандия Пийк е най-дългата въжена линия в Северна Америка, използвана не само като атракцион, но и като основно средство за придвижване. За 15 минути изминава около 4.5 километра, като температурната разлика между основните точки може да достигне драстичните 30 градуса. Построен е през 1966 г., като изграждането му среща сериозни трудности, заради трудния терен.

Въздушната линия Тейбъл Маунтин (Table Mountain Aerial Cableway)

Къде: Кейптаун, Южна Африка


Един от общо три лифта в света, при който кабинката може да се върти на 360 градуса около оста си по време на пътуване. Изграден е през 1929 г. и се твърди, че е ползват от повече от 20 милиона души.


Гибралтарският въжен лифт (Gibraltar Cable Car)

Къде: Гибралтар, ИспанияГибралтар е задморска територия на Великобритания, която е известна с факта, че е разположена на гигантска скала. Тук е протока между Атлантическия Океан и Средиземно море. Една от класическите атракции в Гибралтар е именно е кабинковият лифт. Той е построен през 1966 г. и води до върха на скалата. Пътуването трае около  6 минути, като всеки пътник получава аудио гид, който разказва интерактивно за историята на района.


Лифтът Рузвелт (Roosevelt Island Tram)

Къде: Ню Йорк, САЩ
Един от малкото лифотве в света, използван като линия на градския транспорт – лифтът свързва Рузвелт Айлънд с Горен Ийст Сайд в Манхатън. Големите кабинки побират по 110 души, а пътуването отнема само някакви си 3 минути. 

Няма коментари: