Общо показвания

събота, 3 октомври 2015 г.

Кои са най-красивите зимни курорти в света


Във въздуха се носи онзи непогрешим аромат, който предшества същинското идване на зимата. Докато много хора сърдито вдигат яките и се оплакват от застудяването, ние сме повече от ентусиазирани да посрещнем сезона. Да, зимата е студена и не е любимият сезон на всеки, но пък предоставя неограничени възможности за толкова много забавления, спорт и нови преживявания, че просто нямаме търпение...

Впрочем, тук няма състезание! Обичаме зимата точно толкова, колкото и лятото... добре, де – малко повече! Всеки, който е изкушен от някой от зимните спортове, ще разбере. Вече предвкусваме емоциите и адреналина, който ни чака там горе в зимната планина - по пистите, и извън тях. Зимата си е чудесно време и за почивка, особено по празниците, концентрирани стратегически в края на календарната година. Дори и да не сте точно спортен тип, сигурно ви се иска поне мъничко да избягате от градската лудница и да се потопите в бялата приказка някъде на високо – в любима хижа, хотел, курорт. 

Защо да не се опитаме да се разходим, макар и виртуално, из някои от най-красивите и атрактивни зимни курорти в света. Този списък, който искаме да ви предложим, не претендира за изчерпателност, но е едно добро начало! Подбрали сме красиви, почти райски кътчета, които се превръщат в истински снежни приказки през зимата. При това приказки, наситени със забавления, тръпка и чудесни условия за любимите ни спортове! Дори и вече да сте планирали ски ваканцията в някои от чудесните български зимни курорти, защо не помечтаете заедно с нас за непознати, близки и далечни кътчета, които да посетите някой ден. 

Ето какво сме ви подбрали: 


Някои от най-красивите и атрактивни зимни курорти по света... и у нас


Точно така, нека започнем с нещо хубаво и родно! Банско е китно малко градче, отдавна известно с невероятната си природа. В последните десетина години родният град на поета Никола Вапцаров се прочу с масивното си разрастване като специализиран ски и сноуборд курорт. Докато този растеж, продиктуван от „правилата“ на родния туристически бизнес, вече взима своите жертви от гледна точка на човекопоток и нарушаване на цялостта на горите в района, то много хора си прекарват чудесно всяка година на Банско. И има защо! Към момента това е един от добре уредените курорти, подходящи както за туризъм, така и за зимни спортове – ски, сноуборд и други. 


Развитието е безспорно и Банско вече се утвърди като един от водещите европейски ски курорти. Цените все още са ниски за стандарта на средния западноевропеец, но често доста високи за средния българин. Ако се дистанцираме от финансовата страна, едно е сигурно – Банско и Пирин планина са едни от най-красивите кътчета в България през зимата, и определено си заслужават като дестинация за ваканцията. Стига да не ви притеснява наплива от туристи по това време. Все пак, всяко нещо си има цена, и понякога тя не се измерва само в пари! 

А сега нека направим един един скок във времето и пространството, като се прехвърлим от Пирин директно в Алпите! Ех, Алпите! Мечтата на много любители на планината, скиори, бродисти, катерачи и алпинисти, но и на по-„обикновените“ туристи, които обичат зимните курорти. Една от много перли на Алпите – Цермат – предлага от десетилетия емблематични гледки, чудесни условия за туризъм и ски, както и швейцарска чистота и подреденост. Да не забравяме и местните вкусотии! 


Цермат е разположен в подножието на легендарния Матерхорн, на повече от 1600 метра над морското равнище. Ако искате да се потопите в типичната алпийска атмосфера, градчета на Цермат ще ви посрещнат с отворени обятия. Алпите се славят със суровите си климатични условия, затова подхождайте отговорно към самите себе си и не тръгвайте без подходящо зимно яке

И тук, както и у нас, се среща проблема с пренаселването през сезона и високите цени, но трябва да признаем, че в Швейцария успяват да запазят природата си доста по-добре. Правилата са ясни и категорични, следи се стриктно за тяхното спазване, и дори изхвърлянето на хартийка на улицата ще ви коства солена глоба. Това обаче гарантира чистия и подреден вид на градчето, както и на по-голямата част от Швейцарските алпи. Типичните малки дървени хижички и къщи, пръснати по склоновете и в подножието на възвишенията са като извадени от пощенска картичка. Топло, свежо и непринудено алпийско излъчване – част от живата история на тази част от света, приютила едни от най-желаните туристически планински дестинации в световен мащаб! 

Красотата на европейските зимни курорти е пословична, но да обърнем за малко поглед към Новия свят. Аспен е един от най-популярните (и най-скъпите) зимни курорти в Америка, а и в света. Намира се в щата Колорадо и е на около 2400 метра надморска височина, сгушен в сърцето на Скалистите планини


Макар и най-известен като зимен курорт, Аспен всъщност предлага забавления и отдих през цялата година. Разбира се, най-желана дестинация си остава в студения сезон, когато снегът е натрупал, а отличните писти предлагат невероятни условия за практикуване на ски и сноуборд. От Щатите може да се пренесем „леко“ встрани и да надникнем какво се случва в Южна Америка. Едно от нестандартните предложения за зимент туризъм се намира в Аржентина. Може да ви прозвучи странно, защото малцина свързват името на страната със ски курортите. Но нека не забравяме, че именно в Аржентина се намира една от най-красивите, внушителни и дълги планински вериги в света – Андите! Един от най-популярните зимни курорти в страната е Керо Катедрал – може би най-посещаваният ски курорт в Латинска Америка. 


Намира се в изключително живописна и красива местност на около 1000 метра над морското равнище. Освен отлични условия за каране, там можете да откриете и много други забавления и атракции. Ние, разбира се, ценим най-много естествените такива – все пак най-истинските емоции ни спохождат с удивлението от богатствата на Земята. В Керо Катедрал има изключително природно богатство от водни източници – забележителни със своята красота езера като Нахуел Хуапи (част от едноименния Национален парк). Освен да карате ски до скъсване, тук можете да се насладите и на уникалните гледки по бреговете на планинските езера!

Впрочем, нека не забравяме и уникалното богатство под собствения ни нос! Седемте Рилски езера са на разположение през цялата година, а ние вярваме, че всеки българин трябва да ги посети най-малко веднъж в живота си! Това безценно природно богатство е неповторимо в световен мащаб. В Рила планина условията за ски и сноуборд също са на разположение, затова и споменаването на Езерата тук никак не е случайно! Когато става дума за места с невероятна природа е редно да споменем и една отлична (мака и малко далечна за нас, българите) дестинация за зимен туризъм – Нова Зеландия! Разбира се, Нова Зеландия предлага много повече от уникални ски курорти, но тъй като в момента сме на тази вълна, ще се спрем на едно конкретно място. Куинстаун е едно от най-популярните места за любителите на зимните приключения и планината, въпреки че е само на около 320 метра надморска височина. Куинстаун е заобиколен от величествените масиви на Южните Алпи, които са истински рай през зимния сезон. Затова и някои наричат Нова Зеландия „Южната Швейцария“! Освен това зимата в Нова Зеландия съвпада по време с лятото в Европа – една чудесна опция за онези, които не издържат по половин година, за да покарат ски и да вдишат с пълни дробове от свободата на планинския въздух.

Очаквайте продължение!                                                                                                     

Няма коментари: