Общо показвания

понеделник, 10 август 2015 г.

Как да оцелеем в жегитеАвгуст е жегите продължават да мъчат много от нас, особено тези, които са притиснати в хищната хватка на града. Всеки знае от опит, че високите температури се понасят най-трудно в града, където много хора са събрани на едно място, улиците и сградите се нагряват до червено, а въздухът все не стига. И тъй като лятото засега няма намерение да отхлаби хватката, ще се опитаме да сме ви максимално полезни с няколко специално подбрани съвета за това как да се почувстваме по-добре дори в най-жестоката жега.

С малко повече късмет и добро планиране можете да използвате всяка възможност да сте сред природата – нещо, което адмирираме. Морето е супер, но истинската лятна прохлада се намира в гората и покрай източници на вода. Така че вярната посока, ако искате да избягате от задуха и жегите, е към някоя река, езеро, язовир, водоем или в краен случай – басейн.

Бягството от нажежената бетонна паст на града обаче често е невъзможна, особено през работната седмица. За да се чувстваме комфортно и да не застрашаваме здравето си е добре да вземем някои превантивни мерки.

Пийте много вода


Тази мантра може и да ви е до болка позната, но истината е, че това е първото и най-важното оръжие срещу последиците от високите температури. През лятото тялото има нужда от много повече вода от обикновено, за да се справи с топлината на околната среда. На тази тема сме подготвили цяла подробна статия – вижте я!

Затворете прозорците


Звучи абсурдно, нали? В жегите всеки се стреми да улови и най-лекия полъх от свеж въздух, затова разтваря щедро всички възможни прозорци. Да, когато проветряваме обилно стаята влиза свеж въздух, но когато живакът е в червената зона, логично този въздух е много горещ. По този начин помещението се нагрява значително, нещо което продължава и през нощта. За да ограничите този феномен, проветрявайте активно през нощта, а през деня дръжте прозорците по-притворени. Така въздухът ще циркулира, но температурата няма да се повишава драстично.

Спрете топлинните източници

Спрете всички възможни топлинни източници около вас. Електрическите крушки са незабележим, но осезаем фактор за нагряването на помещения. Също така забравете готвенето в най-големите жеги. Заложете на салати, плодове и течности. Тялото ще ви благодари!

Адът в колата


Ако пък ви се налага да шофирате в жегата, опитайте се да предотвратите топлинния удар, който следва като влезете в нагрятата купчина метал и пластмаса. По възможност паркирайте на сянка и оставяйте прозорците съвсем леко свалени, за да може да влиза въздух.

Бъдете биоефективни

Човешкото тяло е система, която има нужда от баланс. Ясно е, че жегите поставят тази система на изпитание. Когато температурите са високи тялото изразходва повече ресурси от обикновено. Затова избягвайте големите усилия в пика на жегите, не се излагайте за твърде дълго на директна слънчева светлина в най-горещите часове на деня, опитвайте да дишате през носа вместо през устата, и ходете боси където и когато можете.

Подбирайте дрехите

В летните горещини последното, което искаме върху тялото си, е някакво парче плат. Задръжките и други подобни цивилизационни избори обаче ни карат все пак да обличаме по нещо, поне когато сме сред хора. Дрехите запазват телесната температура. Това е причината да ни топлят през зимата, но и обратното е валидно – през лятото дрехите могат да ни предпазват от жегата и слънцето. Неслучайно пустинните хора ходят облечени от глава до пети – в бели, свободни дрехи. При всички случаи избягвайте дрехи, които ви карат да се чувствате некомфортно. Естествените материи са за предпочитане през лятото.

Пийте чай

Още един парадоксален начин да се охладите – пийте горещ чай. Това доказано ще облекчи усещането за жега, защото нормализира температура на тялото спрямо околната среда.

Пазете се от слънцето

Главата и очите са особено уязвими на горещото време. Предпазвайте ги с подходящи слънчеви очила и носете шапка.

Забавете темпото

През лятото така или иначе на никой не му се бърза. Забавете още малко темпото и ще се усетите по-добре. Ако се чудите защо, припомете си, че тялото е система... двигател, ако щете. Повече усилия в екстремни условия увеличават разхода на гориво, което се отразява на общото състояние.

Вентилатор срещу климатик
Климатиците могат да са чудесно нещо, но истината е че по-здравословният начин да се разхладите през лятото като правило е по-естествения. Затова пуснете вентилатор, ако се налага, а климатикът оставете за краен случай.

Нощна прохлада

Понякога през лятото просто си стоим и се потим в очакване слънцето да падне, да духне ветрец и да настъпи мечтаната вечерна прохлада... само че тя не идва. Ако ви е писнало да се будите от жега, опитайте следния трик: сложете една бутилка с вода в камерата си легнете с нея. Друг много добър вариант е чорап, пълен с ориз. Зърната на ориза запазват температурата си много по-дълго и ще ви разхлаждат сред завивките.

Ако п
ък искате да тренирате активно или да бягате през лятото - вижте как да го направите ефективно - Бягане в екстремни условия (
Как да тренираме без риск в горещо време)

Няма коментари: