Общо показвания

петък, 26 юни 2015 г.

Как да изберем туристическа раница


Съвети при избор на туристическа раница

Казват, че в планината няма лошо време, а само неподходяща екипировка. Една от най-важните части от екипировката за планината със сигурност е раницата. Няма значение дали става дума за лека разходка за час-два или по-сериозен трек, или пък няколкодневен преход във високата планина – раницата е винаги и навсякъде с вас и затова трябва да е удобна, качествена и функционална. Тя съдържа цялата планинска екипировка, която носите – храната, дрехите, които ще ви пазят при студ или дъжд. 

Независимо дали сте решили да покорите някой връх, да направите сериозен преход в непозната горска местност или да отидете на съботно-неделна екскурзия извън града, с подходяща туристическа раница може да сте сигурни, че всичките ви вещи ще са обезопасени и под ръка!

Туристическата раница е изключително широко понятие, зад което се крият стотици структурно и концептуално различни продукти, всеки от които има за цел да осигури комфорт на носещия я. Някои успяват, други – не дотам. Определени фирми-производители пък са довели прогреса в проектирането, конструирането и дизайна на туристически раници до границите на съвършенството. Именно от тези производители, и техните последни достижения на базата на най-новите технологии, си струва да се учим и информираме, когато избираме туристическа раница.
Какво е важно да знаем при избор на туристическа раница?

Преди да разгледаме основните типове туристически раници е нужно да отбележим, че най-добрият начин да разглеждаме покупката на качествена раница е като дългосрочна инвестиция. Добрата раница може да е по-скъпа, но качеството и си струва, ако ни е удобна, върши ни нужната работа и ни служи вярно с години. Качествените материали и професионализмът при производството са важни неща по принцип, а в планината компромисите рядко водят до нещо добро. 

Някои основни видове раници

Според конструкцията си туристическата раница може да е с външна рамка, с вътрешна рамка или без такава. Раниците без рамка обикновено са подходящи за кратки и леки преходи без много багаж. Раниците с рамка са предвидени за по-дълги преходи, както и за експедиции. 

Външната рамка осигурява разстояние между гърба на раницата и вашия гръб, което спомага циркулацията на въздуха и предотвратява прекомерното потене. Тази конструкция разпределя тежестта на товара равномерно върху естествения център на тежестта на тялото. Така дори много тежка раница няма да натоварва излишно носещия – нещо, което е изключително важно и ценно при продължителни многодневни преходи.
Вътрешната рамка на раницата имат функцията да придържат товара плътно до тялото, което позволява по-голяма свобода на движението. Раниците с вътрешна рамка са добър избор за любителите на планинските екшън спортове. Добрия баланс на раницата е изключително важен на неравен, хлъзгав терен.

При малките ежедневни раници най-важно е ниското тегло и удобството, затова качествените модели са изградени главно около функцията и лекотата.

Типове раници според обема/литража

За да могат да задоволят различните телосложения, дейности и условия на времето, производителите предлагат раници в различни дизайни и размери.

Раници за еднодневни преходи


Еднодневните раници са с обем от 15 до 35 литра. Те или нямат или са със съвсем малък скелет за поддържане на по-големи тежести, следователно по-голямата тежест пада върху раменете. Еднодневните раници са отлични за къси преходи с минимален багаж, като няколкочасови излети. Удобни допълнения към този тип раници са колан на кръста, който да пази раницата от изместване и подплънки и уплътнения за по-голямо удобство.Алпийски тип раници

Техният обем варира между 35 и 55 литра. Това са раници със среден размер и обикновено имат вътрешна рамка за по-голяма здравина. Важен структурен елемент е и здравият кръстен колан, проектиран да понася по-големи тежести. Капацитетът им ги прави удобни за дейности изискващи повече екипировка, като например зимни изкачвания, ски турове, преходи със снегоходки или скално катерене.


Туристически раници

Раници с голям капацитет и с по-голям обем, обикновено между 55 и 75 литра.
 
Създадени са за многодневни експедиции. Туристическите раници са оборудвани с твърда рамка, която оформя и придържа формата и структурата им независимо от това с колко багаж са натоварени. Специална конструкция разпределя тежестта на багажа от раменете към колана около таза, като по този начин улеснява значително дългите преходи.


Експедиционни раници

Обемът им е между 75 и 100 литра.
Това са раници, проектирани
 за много продължителни излети, високопланински преходи и експедиции. Вършат отлична работа за зимен туризъм изискващ много екипировка. 

Няма коментари: