Общо показвания

четвъртък, 16 юли 2015 г.

Как да спим комфортно на открито - част I


Спането на открито може да бъде невероятно преживяване и е неразделна част от истинския хайкинг и къминг. Условията на открито обаче са далеч по-непредвидими от тези в комфорта на собсвения дом, за това понякога да се наспи човек качествено докато е на къмпинг, палатка или на чувал под звездите може да се окаже истинско предизвикателство. 

Всички знаем, че добрият сън е основен фактор човек да се чувства добре, работоспособен и жизнен. Спането в планината или край морето, на някоя поляна или дори в задния двор може да е изключително приятно преживяване – нещо, в което се кълнат хиляди ентусиасти по света. Как да си осигурим комфортно спане на открито и максимален комфорт дори в неблагоприятни условия? 

Следващите полезни съвети ще ви разкрият част от тайната на приятното и отпускащо спане сред природата. Разбира се, много от написаните неща са по-скоро индивидуални и чрез практиката и вие ще можете да намерите своите собствени ритуали, подходяща екипировка и малки трикове, които ще ви позволят да си поспите добре под звездите. Надяваме се да сме ви полезни! 

Психологически комфорт и безопасност


Хората реагират различно на спането навън. В едната крайност на спектъра са хората, които се кълнат във висшето удоволствие на спането право под нощното небе – за тях всичко, което е нужно за да се наспят като новородени е една постелка и спален чувал. На другия полюс са онези ентусиасти, които обаче имат нужда от усещане за защита и максимално близки до цивилизацията условия – палатка, светлина, мека постелка за под чувала и три слоя от най-високотехнологичното термооблекло, които могат да се купят изобщо. 

Няма значение от кой тип сте, пък и повечето хора се намират някъде по-средата. Всеки иска да му е удобно и най-вече топло докато спи на открито. Добрата новина е, че с малко тренинг и добро планиране човек може да разшири границите на зоната си на комфорт и по-лесно да се адаптира към различни условия. В крайна сметка и това е част от чара на дивото къмпиране, планинските преходи и спането на открито във всички сезони. 


Като цяло повечето хора, особено тези с по-малък или никакъв опит, се притесняват твърде много за това дали ще им е удобно да спят на открито. Докато в тези притеснения може да има известен резон, то в по-голямата част от случаите тревогите са неоснователни, стига човек да е подготвен с някои нужни и направо задължителни основни неща. Много е говорено и писано по темата за екипировката за планина и всеки може да се ориентира какво му е нужно според личните предпочитания и дестинацията. Може би единственото, което е нужно да се повтори е, че опитните пътешественици и планинари предпочитат ултралеката екипировка и облекло, и това си има своето логично и оправдано обяснение. Относно палатките – най-добрият и многократно препоръчван вариант са двуслойните палатки с висок коефициент на водния стълб, дори и за лятото. 

Доста хора се притесняват, често съвсем оправдано, от различните „натрапници“, които могат да срещнат при спане на открито. 

Насекоми

В планината, и изобщо навсякъде навън, има безброй много летящи, пълзящи, хапещи и жужащи насекоми, които могат да са много досадни, но доста често са напълно безобидни. Можете да се предпазите от тях както с репеленти, така и с опъване на добре защитено „леговище“. Убедете се, че всички ципове на палатката са били затворени преди да легнете да спите и внимателно се огледайте за насекоми, които може да са ви полазили преди да се пъхнете в нея. Едва ли подобен опит може да се избегне напълно, но наистина в болшинството от случаи остава само неприятното усещане, че нещо ви е полазило. Отровните или провокиращи алергична реакция ухапвания са по-рядко събитие, но ако сте уязвими на такива неща – консултирайте се с лекар и фармацевт за това дали не се нуждаете от специални лекарства, мехлем или допълнителна защита. 

Животни

В райони, в които има риск от диви животни е добре да се вземат превантивни мерки, макар че в България местата, където има сериозна заплаха са сравнително малко. В такива случаи е добре да се знае, че в най-общия случай огънят гони животните. Едри животни като мечките пък нямат навика да нападат нещо, което им е непознато – в този смисъл докато сте в палатката си сте сравнително защитени, дори да ви забележи мечка. Най-важното тук е да подбирате внимателно местата, на които ще спите и така да минимизирате рисковете от срещи с дивата фауна. 

Хора

Истината е, че най-опасното животно на земята е човека, и доста хора се притесняват, че някой би могъл да им навреди. Винаги е добре да не сте сами и да сте в добра и сигурна компания с доверен партньор в хайкинга. Личният опит обаче показва, че из планините можете да срещнете едни от най-добронамерените, приятни и отзивчиви хора изобщо. 

Каква постелка да избера


Един от най-важните въпроси за спането на открито е „върху какво да легна“. Изборът от постелки – леки, меки, тънки и дебели и дори надуваеми шалтета за спане на открито е доста богат, и в случая всичко се базира на лични предпочитания. Леките и компактни шалтета са добри за пренасяне, но в зависимост от терена може и да не ви осигуряват достатъчно мекота и комфорт при спане. Самонадувните планинарски шалтета са удобни, но не са никак евтини, а и с тях трябва да се внимава – уязвими са на остри камъни и ръбове и не трябва да се оставят на слънце за дълго. Надуваемите дюшеци, като тези които използваме на плажа, се пукат лесно в планината и са доста обемни за носене, а и въздухът в тях изстива по-лесно когато е хладно през нощта. 

Вижте още по темата във втората част на статията тук.


Пожелаваме ви приятни часове под открито небе и да не спирате да търсите себе си! 

Пазете се и на добър път!

Няма коментари: