Общо показвания

петък, 19 юни 2015 г.

Как да се обличаме в планината през лятотоЕдно от най-важните условия, за да си прекарате добре в планината, е да сте добре подготвени. Планинският туризъм е едно от най-красивите и зареждащи занимания, но може да се окаже и трудно, а понякога дори болезнено изживяване, ако сте тръгнали с неподходяща екипировка. Това важи дори и за съвсем леки няколкочасови разходки из горските пътеки, а за по-дълги преходи е просто задължително. Когато тръгвате на планина се опитайте да планирате добре какво да вземете със себе си. Пешеходните преходи могат да бъдат чудесно изживяване, но помнете че всичко което носите с вас ще го носите през цялото време. Това значи само едно – мислете с една идея напред. Когато говорим за обличането в планината трябва да се водим от няколко основни принципа.

Обличане на слоеве

Трислойното обличане е термин, който ще срещнете навсякъде, където става дума за планинска екипировка. Обличането на слоеве е това, което ще ви предпази от прегряване през лятото, и ще ви запази топли (и сухи) през студените сезони. Трислойното обличане се основава на факторите на топлинната обмяна между тялото и околната среда. То включва базов слой (термобельо), междинен слой (полар, блуза) и външен или защитен слой – най-често това е яке с дишаща, но водонепропусклива мембрана.

Ако сте в планината през лятото изберете за базов слой леки тениски от технични и дишащи материи като полиестер и фина вълна и избягвайте на всяка цена памука. Той задържа влагата от изпотяването и става тежък и неприятен за носене, но най-сериозният аргумент против него е, че изсъхва трудно. Когато избирате дрехите си, търсете такива, които отвеждат влагата от тялото. Полиестерът и мрежестите материи са добри за летни преходи и трекинг.Тъй като условията в планината се менят често, бъдете подготвени в случай, че завали или изведнъж захладнее. Това е особено валидно ако сте на по-дълъг преход с преспиване в хижи или на открито. В раницата носете тънък полар, който обаче да ви топли достатъчно когато се налага. Идеята да носите връхна дреха през лятото може да изглежда глупава, когато сте в града, но в планината това може да е от решаващо значение. Не забравяйте това!

Пазете се от прегряване

Късите ръкави и късите панталони са за предпочитане в планината през лятото. Особено ако ходите в горещите часове е от изключителна важност да се предпазите от прегряване. За целта, разбира се, трябва да имате достатъчно вода със себе си и да сте добре хидратирани през цялото време. Ако ви се налага да носите дълги ръкави заради здравословни фактори като слънчева алергия или екстремни реакции при ухапване от различни насекоми, то изберете дълги фланелки и панталони, но от най-леката и дишаща материя, която можете да намерите. За щастие голяма част от специализираните облекла за планина са изработени от т.нар. „технични“ материи, които имат висока степен на дишаемост, а някои имат и UV-защитен фактор.

Същото се отнася за чорапите. Важно е те да са ви удобни на първо място, но е добре да не са памучни по същите причини, които бяха посочени по-горе.

Обувки за планината

Що се отнася до обувките, те са един от най-важните елементи на облеклото в планината. Не тръгвайте с неудобни обувки, в никакъв случай! Обувките за планина трябва да са ви напълно комфортни и да предпазват максимално крака. Ако става дума за леки разходки може да тръгнете и с удобен чифт маратонки, но за по-дълги преходи е добре да имате туристически чифт специализирани обувки.

Виж повече за туристическите обувки тук.За кратки преходи през лятото вършат работа ниските туристически обувки. Те са леки и удобни, доста подобни на маратонки и са подходящи най-вече за разходки, леки преходи през лятото, равни местности и терен без големи препятствия като камъни, корени и клони. Недостатъкът им е, че не предпазват глезена, което може да е проблем ако има сериозен наклон или изкачване по каменисти склонове.

По-високите затворени туристически обувки, известни като „трисезонни“, са по-добрият и универсален избор за планински преходи, въпреки че може да изглеждат твърде плътни и тежки на прохождащите в туризма. Тяхната подметка е по-твърда, което ги прави по-удобни за различни терени и защитава крака от наранявания. Избягвайте отворените обувки и сандалите в планината.

За начинаещи планинари

Информирайте се добре за маршрутите, тяхната специфика, трудност и продължителност, и по възможност тръгвайте на преход в планината с някой по-опитен от вас. Ако сте начинаещи в планинарството – започнете с по-леки преходи и малки изкачвания, за да влезете във форма и ритъм.

                                                                                                        

Няма коментари: