Общо показвания

неделя, 17 май 2015 г.

Полезни съвети за къмпинг


Дните стават по-дълги, нощите – все по-топли, а отпуските са все по близо. Както винаги се стараем да сме ви максимално полезни, затова подбрахме няколко основни съвети, които ще ви помогнат ако сте планирали това лято да сте повече време навън. Изкушените от бивакуването и тези, които прекарват повече време на открито знаят, че всъщност няма нищо сложно в това да спиш под звездите. Стига да си подготвен, разбира се!

Като цяло принципите на къмпингуването са относително прости. Повратната точка всъщност е адаптацията и аклиматизацията към заобикалящата ни среда. Нужна е и известна подготовка, за която най-добрият вариант е да се опрем на опита. Тези няколко съвета ще ви помогнат да се насладите на контакта с природата, независимо накъде сте се запътили това лято. Те могат да са полезни и на тези, които ще летуват на открито за пръв път, но и на по-опитните. 


Палатката
Палатката е може би най-важната част от подготовката за бивак, независимо дали ще сте на добре уреден къмпинг с ток и течаща вода, или някъде нависоко в планината. Ако палатката ви е нова – разпънете я поне веднъж пробно у дома. Убедете се, че имате всички нужни части – рейки, колчета, въженца. Важно е да можете да разпъвате палатката бързо – това умение може да се окаже решаващо в някои ситуации.

Ако купувате палатка, изберете си качествена, с висок показател на водния стълб. Двуслойната палатка е добра застраховка дори при спане в топло време. Винаги може да приберете горния слой в раницата и да го сложите при дъжд и влошаване на времето. Водният стълб трябва да е между 2000 и 5000 мм.


Мястото
Едни от най-важните неща когато се установявате някъде са да изберете място за разпъване на палатката и да съберете дърва за огън.

Когато търсите къде да си разпънете палатката е важно мястото, което си изберете да е равно или под съвсем лек наклон. Търсете удобството по интуиция, може да пробвате да легнете за момент там преди да започнете разпъването. Избягвайте каменисти и обрасли с храсти местности. Може да разпънете найлон под палатката за превенция. Изберете по-високо място. Ако завали силен дъжд и сте в „дупка“, на сутринта може да има неприятна изненада под палатката ви. Опитайте се да прецените откъде идва вятъра. Добре е да сте на завет. Ако мястото е под наклон трябва да нагласите палатката така, че главата ви да се пада на по-високата част, а краката – на по-ниската.


Огледайте добре и изберете възможно най-равното и най-сухо място. Огледайте внимателно за дупки, хралупи и бърлоги на различни животни. Вижте дали по дърветата в близост няма кошери на диви пчели, оси, стършели.

Дрехите


Друг основен принцип при летуването на открито касае обличането. Дрехите са вашата основна защита, независимо от сезона. В природата обстановката често се мени за секунди, така че е добре да сте подготвени. Изберете дрехите, които ще вземете със себе си внимателно и се обличайте на слоеве. Това е най-ефективният начин да управлявате телесната си температура. Носете със себе си дрехи, които изсъхват бързо. Добре е те да са леки и дишащи.

Помощни уреди и умения


Научете се да боравите с GPS и компас. Това е важно и полезно дори и да знаете чудесно къде отивате, дори да сте били там няколко пъти. Използването на нож, както и връзването на основни възли, също са базови умения, на които е добре да се научите преди да тръгнете на път. Ножът и компасът обаче не са достатъчни за къмпингуване, освен ако не си Майк Хорн, Беър Грилс или изключително опитен екстремист.  Затова, да преминем към следващата точка:


Какво да вземем със себе си


Всяко пътуване, всеки разпънат бивак и всяко лято на къмпинг е различно и уникално преживяване. За да се чувствате комфортно има няколко неща, които е добре да не забравяте:

  • Палатка, покривало, спален чувал и шалте
  • Удобна туристическа раница, в която да ги носите
  • Компактни съдове за хранене и приготвяне на храна
  • Средства за палене на огън – ветроустойчива запалка, водоустойчив кибрит или магнезиева запалка
  • Нож, въже
  • Вода в достатъчни количества, питейна и за миене
  • Богати на въглехидрати храни
  • Подходящи дрехи
  • Сапун и хигиенни материали
Няма коментари: