Общо показвания

вторник, 21 април 2015 г.

8 старопланински водопада, които си струва да посетитеБългария е страна с удивителна природа и невероятно красиви места за туризъм и почивка. Много от тях обаче остават скрити от погледа на средностатистическия турист, защото са малко популярни, недобре рекламирани или не толкова лесно достъпни. Всичко това лесно може да се превърне в списък с критерии, по които да изберем уникални места, които искаме да посетим.

Днес ще се спрем не на една, а на цели осем дестинации. Те са разпръснати из огромната територия на Стара планина, а общото между тях е, че това са страхотно красиви водопади, които споделят името "пръскалото". Всеки един от тези обекти си заслужава вниманието и усилието да се достигне до него (предупреждаваме, че някои не са лесно достъпни).

Приятно пътуване!


1.Кадемлийският водопад се намира в Централен Балкан, на река Кадемлийска - десният приток на река Тъжа. Разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500 м.


"Кадемлийското пръскало" е особено красив водопад през всеки сезон, а е същото време е много лесно достъпен. Намира се на самия Русалийски проход след отбивката за х. Триглав и на около час и половина преди х. Тъжа. До него може да стигнете от село Тъжа по коларския път, който води до хижа Триглав. Пътят пеша до водопада е дълъг и ще ви отнеме около 4-5 часа нормално ходене и ще минете покрай друг водопад - Бабско пръскало. Кадемлийския водопад се намира непосредствено до пътя.

2. Водопад "Бабското пръскало" е в Централния Балкан. Преди няколко години беше прокарана и еко-пътека, която излиза точно над водопада.3. Водопад "Сувчарско Пръскало" се намира близо до с. Христо Даново в Средна Стара планина. Това е един от най-красивите и високи водопади в България с директен пад на водата. Неговата височина е 54 м.Водопада е мощен и пълноводен през пролетта. Водата пада директно от скален венец и се разбива в малко езерце в подножието на скалите.

До водопада се стига пеша за около час и половина. Върви се по стария път, който тръгва над село Христо Даново. Пътят следва коритото на реката, на която е самият водопад. Малко след като преминете над стар бетонов мост, ще трябва да се отклоните и да следвате реката.

4. Екопътека „Видимско пръскало” е част от опознавателен туристически маршрут, който ще ви запознае с резерват „Северен Джендем”.Трасето на екопътеката "Видимско пръскало" върви успоредно на река Пръскалска, минава през столетна букова гора и отвежда до скални стени, от които се спуска 80 метровият водопад Видимско пръскало. По маршрута има информационни табели.

5. "Карловско пръскало" е водопад в Средна Стара планина на р. Стара река. Разположен е на около 1450 метра надморска височина в южното подножие на връх Жълтец, на 10 минути от хижа „Васил Левски“. Височината на водния пад е над 30 метра. Водопадът и територията около него са обявени за природна забележителност през 1965 г. Водопадът се намира на двайсетина минути ходене от хижа Васил Левски. Достига се по пътека, отклоняваща се вляво от пътеката от хижата за град Карлово.

6. Водопад „Пенчовското пръскало“ се намира в Централен Балкан, в района на хижа Тъжа.   Най-удобно се стига до него поне с една нощувка на хижа Тъжа, като от нея се тръгва без пътека в южна посока. Трябва да се излезе на връх Малка Козя Стена, който обгражда като стена долината на Тъжанската река от Запад. След това се продължава на юг докато се стигне Пенчовската река. Пенчовската река е сравнително пълноводна през цялата година, но както с повечето старопланински водопади, най-доброто време за посещение е месец юни.От Пенчовското пръскало може да се продължи на Юг като се пресече вторият десен приток на Тъжанската река, който няма официално име. Тази река обаче образува много по-впечатляваща каскада от водопади, които неофициално са наречени Петканови пръскала. До тях се стига много трудно, като трябва да се слезе внимателно по скалите около реката.

7. Водопад "Сухото пръскало" се излива от източните скали на масива Ботев и образува един от началните притоци на река Бъзовица. Висок е около 90 метра, но е нередовен (оттам и името му) и тече само пролет и есен. До него няма туристически пътеки, а достъпът е труден и се препоръчва особено внимание, ако решите да го посетите. Пръскалото може да се види също и от масива на Параджишки чал, като горната му част е видима и от пътеката до заслон Маринка при ясно време.

8. "Райското пръскало" ("Калоферско пръскало" или "Голям джендемски водопад") е водопад, намиращ се на Пръскалска река, ляв приток на Бяла река. Той е най-високият водопад на Балканския полуостров. Разположен е в Стара планина под връх БотевСъбира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и има височина 124,5 метра. Водопадът дава началото на приток на Бяла река, чийто водосбор влиза в резерват Джендема. В подножието на водопада се намира хижа Рай — изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. 

Източници: Водопадите в България; Wikipedia;

Няма коментари: