Общо показвания

събота, 11 април 2015 г.

Българскaтa торба


През 2005 г., докато работи в Америка, българският треньор и бивш състезател по класическа (или, както я наричат на запад – Гръко-Римска) борба Иван Иванов проектира и разработва един изключително прост и ефективен уред за тренировки. Позната в миналото само от залите по борба, днес Българската тренировъчна торба (Bulgarian Training Bag) има милиони почитатели в целия свят. 


Това се дължи на простата конструкция и високата ефективност и отлични резултати при редвони тренировки. Торбата често се използва за подготовка на открито, но е много удобна и в зала, и дори и в домашни условия.

Това е семпъл и многофункционален уред, който е подходящ за натоварването на всички мускулни групи и отдавна е надскочил рамките на класическата борба. 

Все по-често тренировки с Българската торба се срещат като част от фитнес програми със силови упражнения.

Вдъхновението на Иванов идва от древните български традиции в борбата. В старите времена овчарите у нас са правели силови демонстрации и дори борби, подобни на пехливанските, по време на селски събори и родови празници. 

Организирали са се надбягвания, в които участниците са носели на раменете си агне или яре, за да покажат своята сила и издръжливост. Иван Иванов изгражда своя уникален дизайн за тренировъчен уред като използва модерна интерпретация на тази древна българска традиция. 

Той проектира торбата с форма, която напомня тази на младо животно и може да се носи на рамене, да се вдига или върти, точно както са правели овчарите.

Уредът е проектиран за олимпийски борци, но бързо става популярен сред фитнес треньорите заради способността да развива сериозно мускулната издръжливост с разнообразни силови и разтягащи комплекси от упражнения.Някои основни примерни упражнения с Българската торба:


  1. Кръгове

Изходната позиция е стоеж с разкрач равен на ширината на раменете. Хванете торбата с надхват така че да е на нивото на коленете. Започнете кръгови движения около главата и тялото. Това упражнение дава сила, гъвкавост и експлозивност на раменете. Препоръчително е да се правят 3 серии по 12 повторения в едната посока и 3 серии по 12 повторения в другата.

  1. Изтласкване

Изходната позиция е стоеж с широк разкрач. Хванете торбата с надхват и започнете изхвърляне над главата и обратно в изходна позиция. Това е основно упражнение практикувано от състезателите по борба. Дава сила и експлозивност на гърба и ръцете, както и издръжливост на цялото тяло. Препоръчително е да се правят 3 серии по 30-35 повторения.

  1. През рамо

Изходната позиция е стоеж с широк разкрач. Хванете торбата с надхват и я изтласкайте над едното рамо, след което я “хвърлете” към срещуположния крак. Овладейте я и я изтласкайте към другото рамо. Правете 3 серии по 30-35 повторения.


Освен това може да се правят серии с клекове, бягане на място и дори лицеви опори с допълнителната тежест на торбата.

Дизайнът и формата на Българската торба са органични и проектирани така, че натоварва равномерно всички мускули на тялото. Когато основните мускулни групи работят в синхрон през всички равнини на движение, тялото се адаптира към стреса, и развива издръжливостта си по напълно естествен начин.

Има няколко варианта на Българската торба – от 5 до 23 кг., които се използват при комбинации в зависимост от теглото на атлета.

Кой е Иван Иванов


Иван Иванов е спортист и треньор по класическа борба и създател на легендарната Българска торба. Завоювал е редица отличия като републикански шампион, трикратен победител на международния турнир Никола Петров, второ място на световното първенство в Тампере 1994, както и пето място на Олимпиадата в Атланта през 1996 г.


След като приключва активната си състезателна кариера Иванов емигрира в САЩ, където започва активна и доста успешна треньорска дейност. Става част от Американската федерация по борба и е назначен за треньор на в Олимпийския тренировъчен център в Колорадо Спрингс. През 1999 г. завършва високоразрядна треньорска школа и е награден със златна треньорска карта и златен пръстен и сертификат, издадени от Американската федерация по борба.


През същата година е избран за директор и главен треньор на програмата по борба в един от най-големите здравни центрове в Солт Лейк Сити. През краткия си престой там през 2000г., Иван успява да впечатли Американската федерация и да бъде избран за треньор на годината с централен принос в развитието на детско-юношеската борба в западната част на САЩ. 

През февруари 2002 година Американската федерация заедно с Американския олимпийски комитет и университета в Северен Мичиган откриват нова треньорска позиция за щатен треньор по класическа борба към Олимпийския тренировъчен център в град Маркет, щата Мичиган.Един от най-големите успехи на Иван Иванов като треньор в САЩ е спечелването на Световната отборна титла по класическа борба в Баку, Азербайджан през 2007 година, а през 2009 г. е избран от Американската федерация по борба за най-добър треньор по класическа борба.  

Няма коментари: