Общо показвания

четвъртък, 19 март 2015 г.

Ултрамаратонът: отвъд границите на човешкото


Ултрамаратонът е новият маратон! През последното десетилетие бягането на екстремни разстояния, надхвърлящи стандартните 42 195 километра, набира страхотна скорост като спортна дисциплина - буквално и преносно. Новите герои - ултрабегачите - не се спират пред нищо, освен пред ограниченията, налагани от физическата им обвивка. Но дори и тялото отстъпва пред жестоката воля и желанието за чупене на нови и нови лимити.

Миналата година ви представихме Дариуш Стричалски - един от най-вдъхновяващите "свръхчовеци".


Легендарното ултрасъстезание Badwater 135* неслучайно е наричано едно от най-тежките предизвикателства в света на бягането, и е по силите само на най-отдадените. 

Историята на един участник в надпреварата е може би най-вдъхновяващата, защото наистина въплъщава представата за изпитване на личните граници и ултимативното предизвикателство в едно. 

Това е полякът Дариуш (Дарек) Стричалски, атлет наTeam Inov-8. 

Той преживява удар от камион когато е само на 8 години и оттогава дясната половина на тялото му е 30% парализирана. Toва обаче не му пречи да се стреми към най-доброто в своето бягане и, с помощта на неговия екип, да постига завидни резултати!

Вижте видеото на Дарек тук.

Ултрамаратонът реално предшества стандартната маратонска дисциплина (която води началото си от първите модерни Олимпийски игри през 1896 г.), но едва напоследък спортът е припознатот Международната федерация за любители атлети - International Amateur Athletic Federation (IAAF).


Състезанията в дисциплина "ултрамаратон" в света са хиляди, а вече и в България има сериозна традиция и запалени бегачи, които специализират в свръхдългите разстояния.

Накратко, ултрамаратонът е спортно състезание включващо бягане и ходене, на дистанция по-дълга от тази на класическия маратон 42.195 километра.Ултрамаратоните се делят на два основни типа:

- бягания на определено разстояние за време
- бягания за фиксирано време, в които трябва да се измине максимално разстояние.


Най-често срещаните дистанции са 50 км., 100 км., 50 мили, 100 мили, но има и други различни дистанции. Бягането на 100 км. e дистанция, на която IAAF официално отчита световни рекорди.

Други формати на ултрамаратон може да са двоен маратон, 24 часово бягане, многодневни състезания на 1000 и повече километра. Форматът на тези състезания може да варира от една до много обиколки по затворено трасе (често по-късо от лекоатлетическа писта), до шосейни бягания между отдалечени градове, включващи бягане по пресечен терен.

Много от ултрамаратоните предлагат допълнителни трудности, като сурови климатични условия, големи денивелации, тежък терен, бягане по пътеки, или участъци без пътека. Обикновено на дългите трасета има организирани подкрепителни пунктове, където участниците могат да получат храна, медицинска помощ, или да направят кратка почивка.

Състезанията за фиксирано време могат да са от 6, 12, 24 часа до 3, 6 и повече дни. Oбикновено се провеждат на лекоатлетическа писта, или на късо затворено трасе, често с дължина под 1 миля.

Международната Асоциация по Ултрамаратон (IAU) провежда световни шампионати на 50 км, 100 км., 24 часа и по-дълги дистанции. Тези събития не се прзнават от IAFF. Много страни имат собствени федерации по ултрамаратон, често част от собствените им федерации по лека атлетика, или обособени като самостоятелни организации. Световните рекорди се регистрират от IAU.

Ултрамаратоните са доста популярни в Европа. Корените им могат да се проследят още в древногръцката история, от където произлизат Маратон и Спартатлон, както и в ранните исландски саги. Има документирани истории за бързоходци от викторианската епоха в Обединеното кралство. IAU ежегодно организира еропейски шампионати на 50 км., 100 км.. и 24 часа. В Европа се провеждат над 300 ултрамаратона годишно.


В Африка се провеждат няколко ултрамаратона, включително най-стария и масов в света - "Маратона на приятелите".

Ултрамаратоните са отскоро популярни в Азия. Тайван, Япония и Корея са били домакини на организираните от IAU световни шампионати.

Няколкостотин ултрамаратона се провеждат ежегодно в Северна Америка. В Австралия и Нова Зеландия се провеждат около 100 ултрамаратона годишно.


Ултрамаратони се провеждат дори в Антарктида, но поради сложната логистика и екологични проблеми те са само няколко.

Такъв пример е Анатарктическият леден маратон - състезание с дистанции от 42.195км и 100 км.

У нас ултрамаратоните добиват популярност през 80 - те години на 20 век под формата на туристически и скороходни преходи обикновено по формулата 100 км. за 24 часа. Един от най-известните е Обиколката на Витоша 100/24. През 2013 е първото провеждане на българското състезание Персенк Ултра.

*Гледай документално видео за ултрамаратона Badwater 135 тук.

Няма коментари: