Общо показвания

вторник, 31 март 2015 г.

Големите бегачи за голямото бягане

 

„Обичам всичко, свързано с бягането. Бягам навсякъде. Тренирам яко, но се опитвам да не откачам на тази тема. Нашият спорт е болезнен, ужасно труден, малко шантав, но определено трябва да обичаш това, което правиш. Иначе няма смисъл, нали? Но ако трябва да съм честен, като изключим пристрастяващият, болезнен и откачен спорт, с който се занимавам, съм доста обикновен човек. Честно!“

Роби Бритън е ултрабегач. Той тренира здраво, бяга като луд на нечовешки разстояния за ужасно кратко време, но твърди, че е съвсем нормален и обикновен човек. Да пробягаш 100 километра за бързина или да бягаш нон-стоп в продължение на 24 часа може да изглежда пълна лудост, но от друга страна хората, които го правят, изглеждат и се държат съвсем естествено. Даже свръхестествено.

Затова решихме да надникнем в главите на някои от топ-ултрабегачите по света, за да се доближим поне малко до техния начин на мислене. Защо го правим? Защото един велик човек е казал, че за да за да стигнеш до финала в началото трябва да тичаш с краката си, в средата – с главата, а в края на трасето – със сърцето си.

Само четири години делят Бритън от първия му маратон до огромната чест и отговорност да се състезава за Великобритания на Световния шампионат по ултрамаратон (WUMC).

В последната статия в блога на polezen.bg говорихме за ултрамаратона – занимание, което обсебва умовете и телата на все повече хора по целия свят. През последното десетилетие бягането на екстремни разстояния, надхвърлящи стандартните 42 195 километра, набира страхотна скорост като спортна дисциплина - буквално и преносно.

„За да за да стигнеш до финала в отначало тичаш с краката си, после – с главата, а на края  – със сърцето си.“

Страхотна сентенция. Роби Бритън обаче не смята така.

„Това са пълни глупости. И най-простата психология изисква да използваш както краката, така и сърцето и главата си още от самото начало.“, казва той. Нагласата е от изключително значение за екстремните спортове, а ултрамаратонът определено е занимание, което поставя тялото, ума и волята на пределно изпитание.

Психическото състояние е от изключителна важност когато бягаш по 24 часа и се опитваш да поддържаш максимална скорост през цялото време. Отвъд умората, болката, борбата с условията на трасето и огромното натоварване, това е което позволява на ултрабегачите да преживеят един от онези дни, наситени с 86 400 секунди непрекъснато бягане.

5 съвета за ултрабегачи от Роби Бритън


1. Бъди подготвен за неудобствата

Еуфорията от преминаването на финала ще те чака на края на състезанието и няма да избяга. Бъди подготвен за неприятните аспекти, дискомфорта и болката, но не забравяй, че те ще преминат. Имай вода и храна под ръка и просто продължавай да се движиш. Всичко ще е наред.

2. Визуализирай

Представяй си как пресичаш финиша. Мисли за това като за интегрална част от подготовката. Тренирай не само тялото, тренирай и представата за преминаването на финала - как би изглеждал последният километър. Представяй си как близките и приятелите те посрещат, очаровани от твоето постижение, докато едва не припадаш под тежестта на огромния - реален или символичен  - медал, който те чака там.

3. Разделяй и владей

Ако застанеш на старта на 24-часов маратон и си представиш, че ти предстои да обикаляш в кръг цял ден, нормалната реакция е да се свиеш на кълбо и да заплачеш. Затова мисли за следващия час, за следващия подкрепителен пункт, за разстоянието от теб до другото дърво. На час по лъжичка!


4. Забавлявай се

Не забравяй, че състезанието всъщност е забавната част, заради която си тренирал толкова здраво! За това са всички пробягани километри, всички ранни сутрини, всички усилия, подготовка и литри пролята пот. Ако ти е трудно, опитай се да поговориш и да окуражиш някой, който изглежда още по-кисел от теб. Така ще помогнеш и на двама ви.

5.Финиширай

Не стартирай състезанието ако не вярваш на 100%, че ще го завършиш. Независимо колко ще ти отнеме или какви предизвикателства ще се изпречат на пътя ти. Вярата в себе си ще те освободи от всички излишни извинения и компромиси по пътя ти към поредното ти постижение!Няма коментари: