Общо показвания

вторник, 17 февруари 2015 г.

VIBRAM®: ЗАЩО Е ВАЖНА ПОДМЕТКАТА?Превод и адаптация: Иван Шентов

След водонепропускливата дишаща мембрана Gore-Tex е време да ви представим още една разработка, която с времето се доказва като „крайъгълен камък“ в аутдор средите. Когато говорим за революционни продукти е редно обаче да се замислим какво предизвиква „революцията“.

Обикновено това се дължи на няколко фактора. Най-важно е предлаганият продукт или иновация да е истинска необходимост, или поне да има потенциал да се превърне в такава. Защото дядовците ни не са катерили планините увити в мембрани и с най-доброто термобельо и полари под тях, докато за нас е почти немислимо да не се възползваме от добрините, които тези открития (и респективно – продукти) ни предлагат. След това важно е иновацията и продуктът да се развиват. Само това може да осигури относително дълъг живот на един артикул.

Vibram Carrarmato
Аутдор пазарната ниша не е най-динамичната, а катерачите, туристите, алпинистите обикновено са консервативни. Въпреки това да се говори за „безсмъртие“ на даден продукт дори в „бавeн“ сегмент като пазарът на туристическа и аутдор екипировка, е по-скоро несериозно. За да бъде един продукт на даден бранд (и неговите варианти) на пазара дълги години той трябва да е полезен, качествен, но и да се самоактуализира, така че да отговаря на нуждите в своята сфера.

Днес ще говорим за една такава компания и един такъв продукт – подметките Vibram.

Много от вас са виждали по стъпалата на любимите си обувки жълтото осмоъгълниче с надпис Vibram.

Vibram SpA е италианска компания, базирана в градчето Albizzate, което по времето на създаването на откритието на култовите подметки, е наброявало едва 5000 жители. 

Компанията произвежда предимно лицензирани каучукови и гумени ходила за обувки и носи името на своя основател Витале Брамани - Vitale Bramani.

Vibram определено е световен лидер в областта на производството на гумени подметки, съчетаващи качество, иновации и най-добрите технологии с тяхната специфична употреба. Vibram е пример за устойчиво наложен стандарт на пазара с широка гама от подметки, насочени главно към занимания на открито – от лов, през туризъм, катерене, алпинизъм, тактическо оборудване, за пресечени месности и т.н. 

Витале Брамани (третият от ляво на дясно) и приятели планинари
В резултат на това производителят твърди, че неговите подметки винаги изпълняват три цели: да гарантират най-добро представяне, максималното ниво на комфорт и дълготрайно качество. За да запазят своите високи стандарти на сайта си производителят твърди, че Vibram подметките са подлагани регулярно на редица строги тестове както във външни лаборатории, така от страна на спецализирани екипи на компанията.

Брамани е извествен с факта, че изобретява първите каучукови подметки за обувки, които добиват широка популярност. Тези ходила са били използвани за първи път на планинарски обувки, заменяйки кожените подметки, оборудвани с кабари или стоманени нитове (цинти, кнехтове), които обикновено се използват до тогава.

Подметките произведени от Vibram са известни с много названия, за което допринася „фолклора“ в средите на запалени туристи и пътешественици. Те ги наричат Vibram подметки, Vibram-каучук, но най-вече просто Vibram, което е показателно за „статуса“ на иновацията на Брамани и мястото и в днешния свят.

Но да се върнем към историята.

През 1935 г. се случват няколко неща в живота на италианца, които го разтърсват и променят, макар и косвено, цялостната концепция за планинарската екипировка.През тази година шестима негови приятели - планинари намират смъртта си в Италианските Алпи. 

Причината за нелепия инцидент е неясен, но отчасти за това са виновни неадекватните обувки от онова време, които не осигуряват достатъчно сцепление и съотвено не дават голям сигурност. 

Трагедията надъхва Брамини да измисли нещо по-добро и така започва разработването на негова лична стратегия за изработка на качествено нова концепция за подметките на използваните планинарски обувки.

Две години по-късно той патентова изобретението си и за пръв път използва каучукови влакна в подметките за обувки. Това е посрещнато с повдигане на вежди от тогавашния пазар, но въпреки това новият дизайн вече е факт - наречен е "Carrarmato". Всичко това става възможно с финансовата подкрепа на друг визионер - Леополдо Пирели, познат с компанията си за гуми Pirelli.

Подметката е проектирана да осигури отлично сцепление на най-широк спектър от повърхности, има висока степен на устойчивост на износване и е направена с помощта на най-новите разработки на вулканизирана гума за времето си .


През 1954 г., първата успешна експедиция за изкачване върха на K2 е направен от италианска експедиция, оборудвана с Vibram подметки.

Днес Vibram подметките са произвеждани в Бразилия, Китай, Италия и Съединените щати, и се използват от повече от 1000 производители на обувки в обувките на техните продукти. Vibram е златният стандарт при обувките за планинарство и туризъм, но и в много други сфери.


Част от причините подметките Vibram да са толкова удобни и съответно търсени:

защитните елементи (бордове, протектори, грайфер) не ограничават гъвкавостта на подметката;

захващащият се специализиран каучук Yellow Label Trek е с високо сцепление върху хлъзгав, мокър каменист терен – качество, което определено е търсено в средите на планинарите;

отлична устойчивост на износване, т.е. много по-вероятно е кожата на обувките ви да се повреди и износи преди подметката;

подметките не се хлъзгат в почти всякакви „температурни режими“ - както в топло и влажно време, така и в студа и на леда;

грайферите са разположени във всички посоки, което осигурява отлично сцепление;

Няма коментари: