Общо показвания

вторник, 10 февруари 2015 г.

БЪЛГАРИЯ Е СУПЕР ЯКА: 33 ФАКТА ЗА СТРАНАТА НИ

Снимка: Destructive Creation
България безспорно е уникална страна с богата история, изпълнена с любопитни факти и постижения. Често забравяме някои от тях, но никога не е лошо да си припомним, нали така? Още повече, че не след дълго е Националният празник на страната ни – 3 март.

Затова решихме да ви подготвим един изключителен списък с изключителни факти, които да си припомним когато започнем твърде често да си повтаряме мантрата „все пак сме в България“ и ни се изпречват прекалено много примери за „българска работа“.

Защото вместо кух национализъм и обичайното биене в гърдите е по-добре да градим самочувствие, основано на факти.

Ето няколко от най-интересните:

1. България е най-старата страна в Европа, която не е сменяла името си от своето създаване през 681 г.

2. За разлика от другите държави по света, в България хората поклащат глава за "да" и кимват за "не".

3. Популярното българско розово масло се използва за направата на някои от най-известните и скъпи парфюми. Един грам розово масло се произвежда от 1000 розови цвята.


4. На територията на България са открити над 15 000 тракийски гробници, като повечето от тях все още са неизследвани.

5. Златното съкровище, открито във Варненския некропол, е най-старото в света, като датира от 5000 г. пр.Хр. Освен това се смята за най-старото технологично обработено злато в Европа.

6. България е третата страна в Европа с най-ценни археологически находки, открити на територията й. Изпреварват я само Гърция и Италия.

7. Столицата София е единственият голям европейски град, който се намира само на 15 минути от планина. Затова и Витоша е любимо място за разходка на много софиянци.8. Освен това София съществува отпреди 7000 години, което я прави един от най-старите градове в Европа.

9. Българите първи в света започнали да пишат на кирилица. Днес кирилицата се използва както от славянски, така и от неславянски народи. С приемането на България в Европейския съюз тя става третата официална азбука на ЕС след гръцката и латинската.

10. Различните етнически и религиозни групи в страната съжителстват мирно.

11. От 1977 г. с изстрелването на "Вояджър 1" и "Вояджър 2" българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" звучи в космоса заедно с най-великите творби на Бах и Моцарт.

12. Първият компютър е създаден от българин. В периода 1937-1942 г. Джон Атанасов, учен от български произход, и Клифърд Бери, американски изобретател, работят към Университета в Айова и създават първия цифров електронен компютър.

13. Първият дигитален ръчен часовник също е създаден от българин. Неговото име е Петър Петров.

14. Българското кисело мляко е най-доброто в света, защото уникалната бактерия Лактобацилус булгарикус, която се използва за направата му, вирее по естествен път само в нашата страна.15. Съществуват солидни исторически сведения, че още от Каменната ера на днешната територия на България се е произвеждало вино. България е един от най-големите производители на вино в света – около 200 000 тона на година.

16. Всяка година на 1-ви март българите си разменят мартеници. Изработените от червено-бели конци украшения са символ на здраве и щастие.

17. Над 70,000 традиционни български народни песни са събрани в Института за фолклор към Българската академия на науките.

18. Според някои проучвания Пловдив е най-старият все още населен град в Европа.19. Най-старото златно съкровище в света, датиращо от преди повече от 6 000 години, е открито близо до Варна, България.

20. Легендарният герой Спартак е бил тракиец и произхожда от земите на днешна България.

21. През 716 г. България спасява Европа от ислямизация, помагайки на византийците да отблъснат арабите в битката за Константинопол. Според писмените източници мюсюлманите се страхували повече от българите отколкото от византийците, а българският владетел Тервел бил наречен „Спасител на Европа“.

22. Българската армия никога не е губила знаме в битка, въпреки многото войни, които е водила.23. България е на второ място в Европа по брой на минералните си извори, след Исландия.

24. Една трета от България е покрита с гори. Засега.25. В България освен рожден ден, всеки човек празнува и имен ден, или денят на светеца, чието име носи. Което отваря много поводи за празнуване!

26. Българите са втори в света по интелигентност според международните IQ тестове, така че тази работа с българската интелигентност не е някакъв мит.
27. Българи са изобретили и въздушните възглавници в колите.

28. Българката Райна Касабова е първата жена участвала във въздушна военна мисия в света.

29. Първото самолетно бомбардиране от въздуха е направено от Българските въздушни сили по време на балканската война през 16 октомври 1912 година.

30. Единствените народи в света, които използват гайди, са шотландците, ирландците и българите.31. Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ е изпратена в космоса, по програмата Вояджър, която цели установяване на контакт с извънземен интелект. 

32. В България се намира най-голямото IMAX 3D кино в света.


33. Димитър Керин от Атака е първият общински съветник в света уволнен заради компютърна игра. Димитър използвал служебния си компютър, за виртуално доене на крави в компютърната игра FarmVille по време на важни заседания. Удостоен е с Рекорд на Гинес за това си постижение.  

Няма коментари: