Общо показвания

сряда, 17 декември 2014 г.

Да си върнем Коледа!

Какво е Коледа? 

Топъл семеен празник на който си припомняме изконни ценности и засвидетелстваме любов и уважение към най-близките си. Безкрайно тичане по магазините за храна, украса, подаръци. Подходящ момент да попътуваш някъде. „Ден година храни“ за търговци, фирми и организации - всяка от които се опитва да ти продаде своя продукт, услуга или идея. Време да се насладиш на домашен уют, домашна храна, ставане късно и други малки удоволствия. Хаос от "почивни" дни в които последното, което успяваш да направиш е да си починеш. Коледа може да е всичко това, но може да е и още хиляди други неща.

Автор: Иван Шентов


Сигурно някои от изброените ти харесват, а други – не. Всеки от нас има различна визия и очаквания за празниците. Нека тази Коледа направим крачка към това да сме по-добри от предишната и да опитаме нови неща, които ни карат да се чувстваме добре. Предлагаме ти няколко идеи, които са насочени към това празникът да стане по-топъл, по-човешки и, да... по-зелен. Тези идеи са прости, но по свой начин революционни. Простият начин не винаги е лесният. Тяхната цел не е да дава напътствия, нито съвети. Искреното ни желание е нашите идеи да предизвикат вашата креативност.

Понякога имаме нужда от съвсем малко „побутване“ за да се развихрим и заредим с позитивна енергия. А коледните и новогодишните празници са чудесно време за истинско връщане към себе си, за истинско свързване с любимите ни хора, за съзнателен отказ от консуматорските „ценности“. Време, което да отдадем на въвлеченост и емоция вместо на ядене и пиене.

Да си върнем Коледа!


Какво можем да направим за да прекараме един различен празник? На първо място е добра идея да се замислим какво всъщност харесваме в коледните празници, или в празниците изобщо. Всеки има свой любим момент, ритуал, дори песен, която извиква приятни спомени и емоции. Заложете на това, което ви прави истински весели, а нещата, които ви дразнят опитайте да промените. 

Настроението и близостта, а не отрупаната трапеза и скъпите подаръци е онова, което прави празника истински. Затова да започнем от малките неща, които ни карат да се усмихваме. 


Дървото


Направете Коледа зелена! Все повече хора съзнателно се отказват от естествените елхи за празниците в стремеж да запазят природата (а и да си спестят чистенето на игличките до средата на април). Ако искате да се радвате на елхичка у дома, нека това да бъде такава със запазени корени, която после да пресадите навън. Това е най-чудесният вариант, но не е най-евтиният. Ако заложите на изкуствена елха от пластмаса – изберете качествена такава, която би издържала не просто 2-3 употреби, а дълги години. Купуването на пластмасова украса, която е неизползваема след кратка употреба със сигурност не е по-еко от отсичането на истинско дърво.


Украсата


Вече видяхте 20 от най-симпатичните и оригинални идеи заколедна украса „направи си сам“, които издирихме из необятните брегове на мрежата. Ето още вдъхновение: направете сами украса на коледното си дръвче (клонче, фикус – каквото имате под ръка): мандарини, шоколадчета, домашни курабийки, сладки в различни форми са за предпочитане пред пластмасовите и стъклени играчки. Вкусната украса е атрактивна и най-вече има предимството, че е създадена от самите вас!

Подаръците


Мислете нестандартно! Купувайте по-малко! Купувайте разумно! Купувайте местно! Подарете ръчно направени от вас неща. Не е необходимо всичките подаръци, които правите, да са купувани от магазините. Можете да подарите повече и да похарчите по-малко като дарите от времето и любовта си в изработването на нещо уникално за любим човек. Ако все пак трябва да купите – ориентирайте се към неща, произведени локално. Подкрепете независими артисти, които можете да намерите в малки ателиета, магазинчета и най-вече онлайн. Ръчно правени бижута, дрехи, украшения, лампи, изделия с декупажна техника – всичко това са неповторими и изящни подаръци, които можете да намерите буквално на една ръка разстояние. Рисувайте собствени картички. Напишете писмо. Запишете видеоклип - пожелание и го изпратете на любими хора, които са далеч от вас. Вашата усмивка е най-големият подарък!

Благотворителност? Солидарност!


Времето около коледните и новогодишните празници винаги се използва за безброй благотворителни инициативи. В една ригидна система, която съзнателно или не разделя хората на имащи и нямащи, благотворителността често може да бъде изкривена и чистите ценности да бъдат опорочени. Хиляди инициативи чакат „това време от годината“ за да ви приканят да изпратите своят sms докато гледате телевизия в уюта на собствения си дом. Понякога вълните от благотворителните каузи, които ни заливат по Коледа ни оставят с усещането, че сме част от една огромна рекламна кампания, а не помагащи си взаимно човешки същества.

Изведете състраданието, взаимопомощта и човешките на друго, по-лично ниво и намерете собствен път към другите. Благотворителността е най-вече в дребните жестове към познати и непознати. Изберете свой, уникален начин. Не се ограничавайте!

Наистина свободен (безплатен) пазар


Участвали ли сте в „безплатен пазар“, познат още и като „наистина свободен пазар“? Ако не сте – трябва да го направите! Ето две празнични предложения, организирани от доброволци, които можете да посетите и да научите повече за този вид споделяне:

Наистина свободен пазарв Социален център Аделанте! на 20 декември


Какво казват за инициативата самите организатори:

„Тази проява не е просто благотворителност. Тя цели да насърчи у самите нас желанието за комуникация и социализиране, да покаже, че един друг свят е възможен, че има алтернативи, осъществими още днес - да се изградят междучовешки отношения, базирани на сътрудничество и взаимопомощ, където парите не управляват и хората са нещо повече от консуматори!

Основният лозунг на свободните пазари в цялата страна е: “Това не е благотворителност, това е солидарност!”, набляга се на идеята, че всички сме равни и солидарно си помагаме.

И вие може да организирате наистина свободен пазар във вашия град. Как? Нужни са малко неща, които да имате желание да споделите с хората и добро разпространение на събитието – и магията се случва – хората дават от сърце, споделят с усмивка и намират необходими неща на безплатното пазарче. На такива мероприятия има много позитивна енергия и добронамерени хора.

Можете да направите нещо подобно практически навсякъде, а празниците са добро време да започнете самите вие подобна размяна на вещи, позитивна енергия и усмивки!

Весела Коледа!


Няма коментари: