Общо показвания

неделя, 28 декември 2014 г.

СКИ ТУРИНГ: КАРАЙ (ПОЧТИ) НАВСЯКЪДЕ!

Защо ски турингът става все по-популярен!?Отговорът е прост. Положителната емоция, която предизвиква практикуването на този спорт е сравнима с любовта. Дори учените ще го потвърдят! Ходене, изкачване, спускане по снега, сред необятна и уникално красива зимна природа – тази формула е най-здравословния енергиен стимулант за човека в днешни времена.

Беккънтри (backcountry) ски спорта не е променил кой знае колко от основните си принципи през изминалото столетие. Съвременните скиори чисто и просто продължават древните способи за ходене със ски, използвана от хората на Севера. В по-нови времена техниката за бързо придвижване със ски по снега посредством ходене преминава в спорт, придобил известност в България като ски-бягане. Първоизточник на ски туринг техниката е телемарк* ски техниката. Този вид техника за ходене и спускане със ски е известен с фиксирането на ски обувката към ската само в областта на пръстите на стъпалото. Така е възможно свободното, естествено движение на петата на крака при придвижването по снега. Принципът е като в телемарк-а:

Free your heel and you mind will follow!Още преди да се заговори масово за беккънтри ски по света, преди около 40-50 години, особена популярност в алпийските страни и северна Америка добива алпийският ски туринг. Това е комбинация от методи за ходене със ски и възможност за спускане със същия ски комплект, но със съвременна техника за алпийски ски, при която стъпалата на скиора са твърдо фиксирани на към ските посредством закопчаване на ски обувките към ските със специални ски автомати. С развитието на дизайна и технологията на ски екипировката тази туринг комбинация привлича голям кръг почитатели. И има защо!

Ски туринг се практикува, както по пистите и извън тях, така и сред дивата природа. Ограниченията са най-общо две: нивото на скиора и забраните за придвижване в защитени местности и резервати. Нужно е да се внимава за опазването на растителността и животинските видове и да не се неглижират всички мерки за безопасност при спорт в планината. 


Ски турингът може да бъде от лек до свръх екстремен. Леката форма на ски туринг – класическо беккънтри е непродължително ходене по равен или леко хълмист терен без специално подготвено трасе. Най-сложният вид ски туринг се определя като ски алпинизъм и включва дълги преходи сред недокоснати от човека снегове, стръмни дори отвесни изкачвания на непристъпни скали и ледници посредством алпинистка техника, и шеметни спускания по опасни улеи и безкрайни снежни полета. Уникално!

АЛПИЙСКИ ТУРИНГИзползва се комбинация от специални ски автомати и обувки позволяващи ходене.изкачване с отделяне на петата, като при естествено пристъпване и спускане/завиване посредством алпийската ски техниката след фиксиране на обувките с автоматите към ските. За улесняване на изкачването по време на ходене нагоре, може върху плъзгащата страна на ските да се поставят/залепят специални текстилни ленти-колани, които позволяват ските да не се плъзгат назад, а само напред. Практикува се за преходи, изкачване и спускане по най-разнообразни терени, от равни полета до непристъпни високопланински върхове.

ТЕЛЕМАРК ТУРИНГИзползва се телемарк ски техника посредством комбинация от специални ски автомати и обувки, позволяващи ходене и завиване с отделяне на петата на обувката от ската, като при естествено пристъпване. За улесняване на изкачването по време на ходене нагоре, може върху плъзгащата страна на ските да се поставят или залепят специални текстилни ленти - колани, които позволяват ските да не се плъзгат назад, а само напред. Практикува се за преходи, изкачване и спускане по най-разнообразни терени, от равни полета до непристъпни високопланински върхове.

КРОСКЪНТРИ (XC) ТУРИНГИзползва се техниката, като при ски ходене - бягане с комбинация от специални ски, автомати и обувки, позволяващи ходене и завиване с отделяне на петата на обувката от ската, като при естествено пристъпване. За улесняване на изкачването по време на ходене/изкачване, може върху плъзгащата страна на ските да се намаже специална задържаща вакса, която позволяват ските да не се плъзгат назад, а само напред. Практикува се за преходи предимно по равен и леко хълмист терен.

СПЛИТБОРДИНГПредставлява ходене и изкачване посредством двете части - „ските” на сплитборда и специалните автомати пригодени за отделяне на петата при пристъпване с които, след сглобяване в реален сноуборд и фиксиране на автоматите, сплитбордистът може да се спусне по всеки склон, включително и по писта посредством свободна сноуборд техника. За улесняване на изкачването по време на ходене нагоре, може върху плъзгащата страна на ските да се поставят/залепят специални текстилни ленти-колани, които позволяват ските да не се плъзгат назад, а само напред. Практикува се за преходи, изкачване и спускане по най-разнообразни терени, от леко хълмисти планини до непристъпни високопланински върхове.

* КАКВО Е ТЕЛЕМАРК?


Telemark, Norge

Телемарк е област (фюлке) в Югоизточна Норвегия. Населението е 167 102 жители (2008 г.), а има площ от 15 299 кв км. Намира се в часова зона UTC+1, а лятното часово време е по UTC+2. Административен център е град Шиен. Сегашното име на областта е от 1919 г. Фюлкето се обслужва от железопътен транспорт и летище, което има полети до Стокхолм, а също и от фериботни линии до Швеция и Дания.Телемарк е и ски-дисциплина. Популярен девиз на любителите на телемарка е Free Your Heel, Free Your Mind ("Освободи петата си, освободи съзнанието си"). Всъщност телемарк е може би най-старата техника за спускане. Родила се е в Норвегия през 60-те години на 19-и век, а към днешна дата е в своеобразен revival и се радва на нови фенове. Има богат календар от състезания телемарк - в Алпите, Татрите, Скалистите планини и Сиера Невада, също и в Кавказ.
Телемарк е техника на свободната пета - автоматите за този вид ски напомнят беговите и не блокират задната част на ходилото. Отличителен белег са прикляканията на завоите. Чрез тях се подобрява равновесието при каране. На такъв завой скиорът изглежда, сякаш лети. Част от елементите на техниката са еднакви с тези при алпийските ски - работа на колената, закантване, обременяване. Но разликите са повече. Телемарк означава не само спускане и бягане, но и скокове. Така е дадено началото на съвременните ски скокове. И днес на тези състезания съдиите високо оценяват приземяването телемарк. В техниката телемарк са корените на съвременните алпийски и северни дисциплини.

По материали от ski.bg и БАССЕС

Няма коментари: