Общо показвания

сряда, 5 ноември 2014 г.

WARNING! EXTREME! АЛТЕРНАТИВНИ ЗИМНИ СПОРТОВЕ!

Каяк на сняг, сноу-байк, кайт със ски и една забравена класика за десерт – това са само няколко алтернативни начина да се изкъртиш от кеф през зимата. Стига да падне някакъв сняг скоро!

Автор: Иван Шентов

WARNING! EXTREME! АЛТЕРНАТИВНИ ЗИМНИ СПОРТОВЕ!
От известно време ви повтарям, че трябва да се подготвим за зимата, да стегнем или направо да подновим екипировката, както и фино да настроим душата и тялото за тотално изтрещяване по пудрата. Сякаш за да ми направи напук зимата се прави на ударена и все още нивото в сантиметри не е задоволително. Но нищо! Докато сме в буферната зона ти предлагам да те зарибя на едни много добри работи, пък от теб зависи дали точно тази ще е зимата, в която ще ги опиташ! Говоря за това, което аз лично наричам алтернативни зимни спортове. Може да има и по-купешка думичка, за която още не знам. Важното е, че са ЕКСТРЕМНИ!

Red Bull Snow Kayak 2013 в Естония
За какво става дума? Нали не си мислиш, че през зимата можеш да караш само и единствено ски, борд и кънки (ако отворят пързалката на „Ариана“)? Има много и все екстремни начини да вдигнеш адреналина, стига да падне някакъв сняг. Изобщо бялата магия изглежда вади най-доброто и креативното от някои хора, и през вековете homo ludens e измислил хиляди начини да му е и весело, освен студено! 

Да погледнем само ските – може би един от най-старите начини за придвижване и забавление на сняг. Имаме ски алпийски дисциплини, биатлон, крос-кънтри, свободни стилове (фрийстайл), могул, моно-ски, нордик-ски, ски-боб, ски-бординг, ски-скокове, скоростни дисциплини, телемарк ски („писалки“), извънпистово каране (фрийрайд). И това са само част от стиловете, някои от които са еволюирали до отделни дисциплини, че и цели спортове с топ-състезатели, хиляди фенове и цели течения. Казвам ти: лудница! В сноуборда е същата работа: сплитбординг, бордъркрос, фрийстайл, слалом; още - скоростни спускания, слоупстайл, сноускейт и, разбира се, извънпистово. Но стига за ските и борда – със сигурност ще си говорим за тях още, ама някой друг път.Сега започваме със свежа селекция от най-изтръпналите неща, които можеш да си причиниш на снега:


SPEED RIDINGТози спорт, известен още като Speed flying, е смесица между парапланеризъм, парашутизъм и ски. Определено доста екстремно и трудно за изпълнение. Разликата между Speed riding и Speed flying, е че при първият спорт се използват ски. Както при парапланеризма, за да практикуваш ти трябва сняг. Трябва ти и сняг, като при ските. Схващаш основната идея! Тръгва се от високо, доста високо. Speed riding представлява бързо и екстремно спускане по някой връх, за разлика от парапланеризма, който предлага едно по плавно въздушно придвижване. Техниката за приземяване е близка до тази при парашутизма, така че трябва да си подготвен и по тази част. Този спорт е създаден в края на 70-те от едни френски планинари, които използвали парашути, за да се спускат по хълмовете с крака. Speed riding е популярен предимно във Франция и Швейцария. Много е яко, обаче трябва да внимаваш - рискът е доста голям. Не искам да ти развалям кефа, но имай в предвид, че от 2006 г. насам към 25 пилота са намерилли смъртта си докато практикуват този спорт. Трябва ти опитен водач, добри умения, много смелост. Виж това видео, в което Ули Кестенхолц обяснява как стоят нещата. Не е задължително да си луд, но явно помага!

SNOW BIKEТук става ясно от името – имаме комбинация от колело и ски. Ски-колело! Уау! Яко! Изглежда сякаш всеки ден се правят различни иновации в тези спортове. След като вече е възможно да летиш по снежните склонове, защо не и да се спуснеш със ски-колело? Всеки може да трансформира колелото си прикачайки към него ски вместо гуми. Определено е интересно, и определено е екстремно. Има сериозно предпоставки за развиване на скорост при подходящ терен, има мегдан за пребиване и каскади, добра идея е да си се пробвал стабилно в маунтин байка преди това, но като цяло звучи непредсказуемо. За да не съм голословен ти предлагам да видиш това видео.


Погледнато глобално снежното колело има повече от едно измерение и може да значи и каране на добрия стар маунтин байк по снежна повърхност. Това е едно доста екстремно проявление на иначе доста популярното планинско колоездене и изисква доста добра форма, подходящи гуми, здрава подготовка и екипировка.

SNOW-SCOOTСноу-скут е нещо като снежния байк, но за разлика от него има повече общо със сноуборда, отколкото със ските. Със сигурност е поне толкова забавнo, също толкова екстремно, и очевидно ужасно екстремно. Виж как го правят нашите хора Доктора и Тошо в това яко сноускут видео от миналия сезон.

SNOW-BOATINGСнежен каяк, или спускане с лодки по снега. От една страна тази работа е толкова изтрещяла, че просто не е истина, от друга страна не е случайно, че е измислена от отегчени каякари, които очевидно не могат да дочакат сезона на бързите води. Така че, накратко, едни хора ги сърбяли лодките през зимата, и резултатът е това. Колкото и странно да изглежда в началото, това вече е една сравнително утвърдена дисциплина в спорта, която се практикува активно и у нас. В световен мащаб дисциплините като boatercross и cross-country snow-boating набират все по-голяма скорост... буквално и преносно. Има логика – изглежда супер забавно. Вижте видео oт Red Bull Snow Kayak 2013 в Естония и галерия снимки с родни сноу-каякари, които разцепват пудрата.

Това са само част от супер яките неща, алтернатива на ските и борда. За финал оставих едно от най-зрелищните, най-забавните и със сигурност най-достъпните забавления на сняг:

СПУСКАНЕ ПО ЗАДНИК С НАЙЛОНВсеки е практикувал този древен спорт, а ако не е пробвал – то трябва! Задължително! Без оглед на възраст, пол и социално положение. Историята мълчи и не признава авторството на това епохално постижение на техничната мисъл. Първият човек (или може би група от единомищленици) който се е сетил да комбинира две прозаични неща от всекидневието (торбичка/парче найлон и собственото си трибуквие) със снежната стихия и да получи от това едно страхотно забавление, трябва да е бил гений! Затова, когато падне читав сняг и нямаш под ръка каяк, сноускут или парашут, или нямаш свободен уикенд за да отидеш на планина, хващай торбичка под ръка и се отправяй към близкия парк за да намериш идеалното възвишение за спускане! Виж това родно новаторско видео, което отвежда класическото спускане с найлон в 21 век, като добавя и... автомобилна гума! Варда-а-а-а-а!
Няма коментари: