Общо показвания

понеделник, 17 ноември 2014 г.

ИЗБОР И ПОДДРЪЖКА НА ТУРИСТИЧЕСКИ ОБУВКИ

В тази статия polezen.bg ще се опита да ви е максимално... полезен, разбира се! Тук сме събрали някои основни характеристики, присъщи на добрата туристическа обувка, спазвайки основната категоризация на типовете обувки, които се предлагат на пазара. 


✘ Aвтор: Иван Шентов

Време е да обърнем внимание на един изключително важен елемент от екипировката за туризъм – обувките. Това е една доста обширна тема, която е винаги актуална в средите на любителите на природата и планината, авантюристи, алпинисти, туристи и катерачи.

Истината е, че днес изборът на обувки за планина, преходи, разходки и изкачвания е доста богат. В зависимост от вашите нужди, желания и бюджет можете да направите доста добър избор благодарение на информацията, която сме ви подготвили. Освен това важен аспект в подбора на добрата туристическа обувка е и правилната преценка за какво ще я използвате. Просто казано – ако сте тръгнали на многодневен високопланински трек евтината трисезонна обувка, която върши перфектна работа да се качите до Златните мостове няма да ви свърши работа. Подбирайте внимателно и информирано за да ви е удобно и за да не си разваляте удоволствието от планинския туризъм.

Ниски туристически обувки


Ниските обувки са леки и удобни и са подходящи най-вече за разходки сред природата, леки преходи през лятото, равни местности и терен без големи препятствия (камъни, корени, клони). Най-често те се използват за леки и кратки преходи без голямо натоварване, за маршрути с еднороден терен без голяма разлика в денивилацията, като разходка из гората или на някоя приятна полянка.

Предимства: леки, проветриви, удобни.

Недостатъци: Не осигуряват глезена и кракът ви е по-неустойчив. При ходене в тях попадат камъчета и други попътни треви и клечки. По-лесно се мокрят от вътре, защото при дъжд водата се стича по панталона и прониква почти веднага. Внимание! Спортните кецове и маратонки не са туристически обувки. Ако искате да бягате през планински и пресечен терен с ниски обувки – изберете модел за офроуд и планинско бягане, който има характеристики, различни от тези на туристическата обувка.

Препоръчително е обувките да са с вътрешна дишаща и водоустойчива мембрана от типа Gore-tex, ходилото да бъде изработено по технологията Vibram или от сходна устойчива материя, с ясно изразен грайфер. Добър и бюджетен вариант е подметка от полиуретан. Самата обувка трябва да бъде по-гъвкава, което зависи в повечето случаи от качеството на ходилото. Обувките трябва да са ви изключително удобни. Номерацията е добре да е малко по-голяма от вашата за да може краката Ви да се чувстват по-свободно при движение. Това се налага и защото се предполага и че ще ги носите с малко по-дебели чорапи.

  Селекция: NetwalkTarango

Характеристики и материали: Водонепромокаем чорап, мембрана Comfortex, лято ходило
Лице: Кроста велур в съчетание с текстил
Хастар: Текстил
Подметка: Полиуретан [PU]


Трисезонни туристически обувки


Те са най-масово употребявани от хора занимаващи се усилено с туризъм, алпинизъм или често посещават планината. Подходящи са за пролет, лято, есен и в доста чести случаи за зимния сезон, когато обувки могат да се справят с климатичните условия и терена. Не са подходящи за високопланински туризъм през зимата. Обикновено са изработени от кожа, комбинация от кожа, текстил и друг вид материали (например каучук). Ходилата при трисезонните обувки за полутвърди

Селекция: Netwalk Cristi


Цвят: кафяв
Характеристики и материали: Водонепромокаем чорап, мембрана "Comfortex"
Лице: Цялo парче естествена кожа
Хастар: Текстил, мембрана "Comfortex"
Подметка: Излята подметка от полиуретан [PU]


Предимства: по-високи, по-сигурни за цялото ходило, глезена и долната част на краката. Добре пристегнати с тях ще се чувствате доста по-стабилни. Предпазват по-добре краката от охлузване и удар при скалисти терени, както и при наличието на ниска растителност. Когато се носят с дълги панталони водата много по-трудно прониква в тях и достига до чорапите и стелките.

Трисезонни туристически обувки с гумен борд


В комбинация с гети може да използвате трисезонни обувки дори и през зимата, а когато вървите през тревист терен рано сутрин ще усетите добре преимуществото да сте с по-високи обувки. При правилно избран номер високите обувки предпазват пръстите на краката от подбиване, особено при наклон.

Недостатъци: По-тежки, което не бива да ви плаши, защото се привиква лесно. Добрите високи обувки обикновено са по-скъпи. При по-ниските класове дишаемостта е занижена, което води до дискомфорт.Моделът Kansas на немската фирма Meindl е създаден с най-високо качество набук (кожа). 

Този дизайн е допълнителн подсилена от класическата Gore-Tex мембрана, която гарантира водонепропускливост на обувките.


Зимни туристически обувки


Използват се основно за по-тежки зимни условия и в комбинация с котки или снегоходки могат да бъдат единственото Ви спасение при преудоляването на определени терени. Обувките за вискока планина са значително по-масивни и са изработени от комбинация от различни материали като Kevlar, Cordura, кожа и често пластмаса. Те имат по-дебел външен слой, което е и причина за по-голямото им тегло. При зимните обувки подметките са изцяло твърди. Това се прави с цел за да може ходилото да не се сгъва и по този начин по-голяма повърхност ще контактува с мястото на което стъпвате - така ще сте по устойчиви. Със зимни обувки може да се върви и през други терени и в друг сезон стига това да ви е приятно и комфортно.

Съвети при покупка


Отделете добър бюджет за покупка на качествени обувки за туризъм. Избягвайте компромисните варианти в името на собствения ви комфорт и не на последно място - безопасност! Изберете обувки, които са с мембрана от типа Gore-tex. Освен че вероятността да пропускат влага е нищожна, тяхната дишаемост е значително по-голяма. Изберете малко по-голям номер и носете обувките си винаги с дебели чорапи за туризъм. Обърнете внимание на подметките, защото те са зоната в която обувката контактува със терена и там се износва най много. Ходилата произведени по технологията Vibram са качествени и с тях ще сте по-стабилни при хлъзгав терен. Съществуват и други технологии от различните производители, които осигуряват допълнителна износоустойчивост на подметката. Много от моделите обувки предлагани в търговската мрежа са с така наречения цял гумен борд, обкантващ цялата периферия в долната им част. Той се намира над подметката и припокрива част от основната. Той ще ви предпази по-добре от намокряне в кален телен, снежна киша или плитка вода. 

Стелките на обувките ви трябва да позволяват добра дишаемост (обикновено имат значителен брой отвори), да са здрави и най-вече добре анатомично оформени. Последното се проверява само след практически тест. Езиците трябва да са едно цяло с вътрешния корпус, което предпазва допълнително от пропускането на вода.

Повече за материалите, от които са изработени обувките


Туристическите обувки обикновено са изработени от кожа или текстил, нерядко са комбинация и от двете. Добре е да са подплатени с мембрана (Gore-Tex, SympaTex, eVent и др.). Тя дава възможност на обувката да диша, а и гарантира по-добрата й водоустойчивост.
Плюсове и минуси на различните материали.

Текстилът се използва най-вече при изработката на летни и трисезонни обувки. Основен плюс при него е по-ниското му тегло и по-добрата му дишаемост. Като минус може да се посочи фактът, че се поддържа по-трудно от кожата. Текстилът се използва и при направата на зимни обувки, но доста по-рядко – предимно за модели, предназначени за алпинизъм и ледено катерене, където теглото е важен фактор. Най-често срещаните текстилни материи са Cordura и Kevlar. Те са леки, имат изключителна здравина и абразивоустойчивост. Притежават възможността да се импрегнират добре и да гарантират по-висока водоустойчивост.


При обувките от кожа най-често се използва т. нар. омаслен набук. Той минава през различни процеси на обработка, за да може да гарантира здравина и водонепропускливост. Набукът е значително по-износоустойчив от т. нар. лицева кожа. Това е и една от основните причини да бъде предпочитан като материал. Използва се основно при изработката на зимни и трисезонни обувки. Кожата е по-непретенциозна откъм поддръжка и притежава по-добра термоизолация.

Твърдост на подметката


Освен материалът, от който са изработени обувките, важна е и твърдостта на подметката. При летните обувки тя е по-мека и гъвкава, при трисезонните е полутвърда, а при зимните – от полутвърда до изцяло твърда.

Правилният размер


При избора на туристически обувки основно звено е правилният номер, за да бъдат максимално удобни. От основно значение е меренето и ползването с подходящ чорап. За обувки с мембрана се използват вълнени или термочорапи. Бихме ви препоръчали първия вид, защото е от естествен материал и гарантира по-добра терморегулация.

Зимните обувки се взимат по-големи – с около 1-1,5 см аванс, докато летните трябва да са с по-малък. При всички положения туристическата обувка никога не се купува напълно точна поради факта, че при слизане кракът се плъзга напред и има опасност от подбиване на пръстите.

Поддръжка на туристическите обувки


Поддръжката до голяма степен зависи от материала, от който са направени обувките. Най-големият враг на набука и велура е водата. Тъй като лесно абсорбират влагата, обувките направени с тези материали бързо се деформират.

Първото, което трябва да направите, когато се намокрят, е да ги сушите на стайна температура. Радиаторите и другите отоплителни уреди не са добра идея – излагането на висока температура може да деформира обувката. Все пак ако трябва да изсъхнете бързо (например докато нощувате в хижата) можете да се възползвате от този вариант, но внимавайте да не оставяте обувките си твърде близо до директен източник на топлина. Не подпирайте обувките си на парно, печка или радиатор – може да ги стопите!

След всяко използване обувките трябва да се изчеткват, забърсват и подсушават с влажен парцал.

Почистването на обувките отвън трябва да става само с мека четка.

Мeindl Kansas Gore-tex от polezen.bg
В никакъв случай не мажете турситическите обувки си със свинска мас, парафин или други подобни, особено ако изберете модел с мембрана, или обувки с текстилни и синтетични части. Използвайте само препоръчаните от производителите препарати и мазила за импрегнация. В противен случай рискувате запушване на фините мембрани.

Не слагайте импрегнатор на чисто нови обувки! Изчакайте фабричния импрегнант да загуби свойствата си. Това обикновено се случва след 1-2 години активно ползване, но при всяка обувка е индивидуално.

Никога не използвайте прах за пране при обувки с Gore-Tex мембрана за да не запушите порите им. Ползвайте течни препарати и сертифицирани продукти.

Ако няма да използвате обувките си в скоро време, препоръчително е да ги натъпчете с вестници или хартия – това ще предотврати деформирането им и ще ги предпази от влага.


Изполвани са материали от сп. 360°Няма коментари: