Общо показвания

сряда, 27 август 2014 г.

Здрав дух в здраво тяло

Част II: Развитието на ASICS

Наскоро ви представихме част от изключително интересната история на възникването на марката Onitsuka Tiger – гениалното отроче на господин Киачиро Онитсука, от което води началото си едно от най-бележитите постижения в спортната екипировка – а именно създаването на марката и компанията ASICS.

Развитието на ASICS

МИСИЯТА

Акронимът ASICS произлиза от латинската фраза Anima Sana In Corpore Sanoздрав дух в здраво тяло“. ASICS винаги са се целели на високо, но философията им е проста: да правят най-добрия продукт. Стремежът за развитие на бранда се опира на техните технологични постижения и да предизвиква границите на това, което можем да научим от тялото и неговите нужди в активен режим при бягане, баскетбол, волейбол, тенис и всякакви други спортове.

ИСТОРИЯТА

През 1949 г. г-н Киачиро Онитсука започва спортната си компания (Onitsuka Co. Ltd) от производството на баскетболни обувки. Създаването им стартира буквално от хола му в Кобе, Япония. Той избра ASICS за име за компанията си през 1977 г., въз основа на известната латинска фраза Anima Sana In Corpore Sano, която изразява древния идеал за перфектния атлет. ASICS е основана на убеждението, че най-добрият начин за създаване на здравословен и щастлив начин на живот е да се насърчи общото здраве и форма по естествен начин - чрез движение, т.е. спорт.

РАЗВИТИЕТО

През май 1990 г., ASICS открива Институт за изследване на спортните науки в Кобе. Оттогава много забележителни технологични иновации в спортните обувки и облекло произхождат именно от това уникално място, където учени, спортисти и треньори работят заедно.
Asics Research Laboratory - Kobe, Japan


ИЗСЛЕДВАНЕ, АНАЛИЗ, ИЗПИТВАНЕ

Институтът ASICS в Кобе (на около 200 мили западно от Токио), обхваща повече от 45 000 квадратни метра изследователски лаборатории и съоръжения. Всесезонна писта за бягане с дължина 350 м, зала за баскетбол и волейбол и няколко мултифункционални тестови стаи са само малка част от комплекса. Задълбоченото проучване и анализ на движенията на човешкото тяло и тестването на всички видове материали, в това число последните технологии като наноматериите, са основните дейности на повече от двеста души персонал, които работят в института.

Цялата тази работа се прави с една главна цел: да се даде възможност на професионалните спортисти, но и на любителите по целия свят, да се представят по-добре, да достигнат по-високо ниво, по-добри резултати, но йа-вече да се забавляват.

Изследователите в Кобе разполагат с високоскоростни камери, високотехнологична измервателна апаратура и сложни компютърни програми. Без тях е немислимо да се проведат фундаменталните изследвания в новите материали и продукти, с които компанията (с право) се гордее. Системи за поглъщане на удар, подметки против хлъзгане, напълно водоустойчиво облекло са само някои от посоките, в които се целят иновациите на ASICS. Всички те са поставени на тежки изпитания тук. Триизмерните измервателни системи, които се използват в Кобе, пък имат задачата да развиват обувки с перфектна форма.

АТЛЕТИТЕ

ASICS
ASICS редовно изпраща своите атлети на посещения в лабораториите в Кобе, особено когато те се нуждаят от специализирана екипировка за своите спортове.

Първата цел на тези посещения, разбира се, е спортистите да се уверят, че компанията може да им осигури най-доброто, специално за тях - обувки и облекло, които са специално разработени за точните стандарти, от които тялото се нуждае. Но основната цел е по-важна, по-дългосрочна и по-всеобхватна.

Целта на ASICS е да използва опита и експертното мнение на своите атлети за да може да подбере най-добрите технологии, най-добрите материали и най-оптималното съотношение между тях, за да създаде страхотен продукт, посветен на любителите на спорта!

Като работи с тези спортисти и техните треньори, които са възможно най-добрите в дадена дисциплина, ASICS се стреми да увеличи своите познания и опит за екипировката за този спорт, за да направи още по-добър продукт в бъдеще. За благото на всички спортисти.

ЛЕГЕНДАТА НАКРАТКО

1949 - Onitsuka Co. Ltd е основана през 1949 година от г-н Киачиро Онитсука, който започва да произвежда обувки за баскетбол, за да посрещне нуждите на изгряващите национални баскетболни звезди. Първите обувки са конструирани с вдлъбната подметка, която да симулира ефекта на вендуза.
60-те - Онитсука започва да продава обувки и в САЩ. Моделите преминават през различни структурни и естетически промени. През този период се изменя и емблемата на обувките, която се превръща в запомнящия се дизайн на тигрови ивици, който се използва и до днес. В последствие спортните обувки Онитсука придобиват популярност като "Тигрите".

Киачиро Онитсука

70-те - Компанията ASICS TIGER се създава през 1977 година при сливането на Onitsuka Tiger с GTO Sport Nets & Sportswеar и Jelenk Sportswеar.

Акронимът ASICS или "Anima Sana In Corpore Sano", което означава "Здрав дух в здраво тяло", е избран да представя философията на компанията, че спортът е най-добрият начин да се изгради щастлив и здравословен начин на живот.

Също така, през 70-те години в резултат на желанието на ASICS да създаде обувки специално проектирани за жени, се усъвършенстват калъпите за женски обувки. Това историческо подобрение в женските обувки позволява на фирмата да привлече световно известни спортистки като Лиз Макколган, многократна победителка в маратонски бягания.

ASICS GEL Cushioning©
80-те - Въвеждането на системата ASICS GEL Cushioning© предизвиква коренна промяна в произвежданите модели обувки. Тази омекотяваща система има способността да поема ударите като преобразува и разпределя вертикалното натоварване в хоризонтална равнина. Разположена в предната и задната част на обувката, тази система се намира на местата с най-голямо натоварване, което позволява оптимално да се поеме усилието, без това да влияе на стабилността на обувката. Днес се използват различни варианти на системата GEL Cushioning©, с различни големина и размери, в цялата производствена линия на компанията.

90-те - С въвеждането на редица високо технологични нововъведения през 90-те, ASICS се установява като технологичен лидер в тази индустрия. В изключителния научно изследователски център в Кобе, Япония, учените на ASICS изучават атлетите, за да установят техните изисквания и да подпомогнат максимално доброто представяне чрез дизайна на обувки, които отговарят на техните биомеханични нужди. Разнообразието от високо технологични обувки е доказателство за отговорното отношение към атлетите и е отговор на техните нужди от гъвкавост, лекота, комфорт и стабилност.

Днес - ASICS е в челните редици на пазара за спортни стоки, като е безспорен лидер в областта маратонки за бягане, предназначени както за любители, така и за професионалисти. Ще забележите ASICS на Олимпийските игри, на професионални спортни събития или в парка.

Два от най-добрите модели на марката GEL-NIMBUS и GEL-KAYANO честваха своите 10-годишнини от производството си.

Освен моделите за бягане, компанията се насочва към спортове като волейбол и футбол , където да внедри технологиите си. ASICS е компания без прецедент относно техническо превъзходство и строг контрол на качеството.Тези стандарти са поставени още през 1949 година и са останали отличителен белег на марката.


Историята продължава...

Източник: ASICS

Няма коментари: