Общо показвания

неделя, 27 юли 2014 г.

Тигърът от Изтока
Част I: Историята на Onitsuka Tiger

Автор: Иван Шентов

Има много символи, зад които стоят необикновени истории. Зад необикновените истории -  тези, които творят символи - пък често стоят наглед съвсем обикновени хора. Символите, от своя страна, често надживяват с години и дори векове своите създатели.


Това е една необикновена история за амбицията, вниманието към детайла и върховите резултати – на терена и в бизнеса!

Господин Онитсука е създател на една от най-старите компании - производители на обувки в Япония. Onitsuka Co. Ltd. (днес ASICS) води началото си от 1949 година, когато 32-годишният тогава бивш офицер от Японската армия Киачиро Онитсука започва разработването и производството на спортни обувки. Неговата цел: да повиши самочувствието и да осигури по-добра основа на младежите в следвоенна Япония посредством най-устойчивото и полезно занимание – спорта. Той се обръща към баскетбола – набиращ скорост спорт в началото на 50-те в Япония със силни университетски отбори и нарастваща популярност сред младите хора в страната. Първите модели са произведени буквално в хола на господин Онитсука в Кобе, Япония.

Киачиро Онитсука е един от онези съвсем обикновени на пръв поглед хора, чиито идеи и решения създават тенденции, променят поколения и задават стандарти. Това е историята на неговото творение – обувките OnitsukaTiger, които дават тласък на развитието на цяла плеяда спортове – от баскетбола, през леката атлетика, до борбата. Историята – позната днес в целия свят като ASICS – продължава. Но нека да погледнем назад във времето за да разберем какво прави тази история толкова вълнуваща!


Началото, както често се случва, е стръмно и изпълнено с неравности. Първата разработка на изгряващата компания е не особено успешна. Това е баскетболна обувка, предназначена за отбора на гимназията в Кобе, която повече напомня традиционен японски плетен сандал, отколкото спортна обувка. Дизайнът е приет почти с присмех от треньорите и моделът бързо е върнат за усъвършенстване.

Следващата стъпка на Onitsuka обаче е революционна. Киачиро Онитсука обръща внимание на една подробност, която до тогава е подценявана – момента на отблъскване от земята по време на атака на баскетболното игрище, както и рязкото спиране. След дълго наблюдение той осъзнава важността на този дребен детайл, който прави някои баскетболисти истински асове. Най-добрите просто се хлъзгат по-малко!

Тогава на младият Киачиро му хрумва нещо, без което днес трудно можем да си представим една спортна обувка. Гениалният проблясък обаче идва не на баскетболното игрище, а на вечеря в ресторант, където сервират октоподи. Техните пипала и малките „купички“, с които се закрепват по хлъзгави повърхности на морското дъно, дават идея на господин Онитсука.
Той създава обувка с отлично сцепление като създава подметка с луфтове и „купички“, които правят вакуум и помагат на баскетболистите да са страхотно прецизни на терена.

Този модел, създаден през 1952 г. бързо набира популярност сред университетските играчи из цяла Япония и през 1955 г.  Оnitsuka продава своите обувки в над 500 спортни магазина из цяла Япония.

През 1953 г. компанията, известна вече като Onitsuka Tiger, разширява полето си на действие и се насочва към леката атлетика и по-специално бягането, които по това време набират скорост – буквално и преносно. Onitsuka започва да работи с маратонеца Тоору Терасау. Това, което прави тази колаборация истински успешна, се оказва индивидуалният подход. Тоору се оплаква от един често срещан проблем при бегачите на дълги разстояния - мазолите. И Онитсука се заема да реши този проблем!

Ако днес това производителят да се вслушва в съветите и да задоволява нуждите на атлетите е норма, то през 50-те е по-скоро новаторство. Киачиро Онитсука отново подожда нестандартно и – вдъхновен от системата за охлаждане на мотоциклета си – създава прототип на обувка за бягане на дълги разстояния, която има свободно парче плат в горната си част. Също така продължава да черпи вдъхновение от традиционните японски сандали и оставя отвори в предната част и отстрани. Това, което преди няколко години е посрещнато с присмех в баскетболните среди, се оказва невероятно успешно в бягането. Onistuka създават първата дишаща обувка за маратон! Всичко това се допълва от двупластова подметка и ето че Тоору терасау успява да бяга 42 километра и 195 метра без мазоли за първи път! Резултатът е впечатляващ!

След като разработва специална обувка за бягане на дълги разстояние, която да не прави мазоли, Онитсука успява да убеди и легендарния етиoпски бегач Абебе Бикила да бяга с неговите обувки. В това не би имало нищо необичайно, ако обаче пропуснем факта, че Бикила никога преди това не е носил обувки! Все пак японецът успява да убеди Бикила, че неговото творение ще подобри бягането му и ще му е по-удобно, отколкото бос. И успява!

Причината Бикила да бяга бос се оказва доста прозаична. Киачиро Онитсука се среща с него в Япония една година след като етиопецът печели Олимпийския маратон през 1956 г. за да му препоръча своя продукт. И логично му задава въпроса защо залага на босо бягане. Оказва се, че Абебе Бикила просто няма обувки и никога не е имал, и за това продължава да бяга както е свикнал от дете. Опасенията му са, че обувките ще тежат на краката му и ще го забавят. Никой не знае точно как господин Онитсука убеждава Бикила да промени рутината си, но фабриката на Onitsuka Tiger веднага произвежда специално за бегача най-лекия чифт обувки.


На следващия ден Абебе Бикила бяга с тях. И печели. Оттогава бяга с обувки...

Останалото е история.

Източник: ASICSНяма коментари: