Общо показвания

петък, 25 април 2014 г.

Философията inov-8
Философия
При моделите за тичане повечето производители на обувки предлагат скъпи технологии, които на практика имат съвсем малка полза за бегача.
Всяка технологична стъпка напред гарантира още една маркетингова кампания и серия от бляскави реклами, но дали ще подобри вашето тичане и дали ще ви предпази от наранявания? Постепенно се натрупват все повече безпристрастни научни доказателства, които показват, че типичните обувки за тичане всъщност увеличават риска от наранявания.

В скорошно проучване Д. Керигън и други са се опитали да установят точния ефект на модерните обувки за бягане върху долните крайници по време на тичане. При проведен експеримент, при който данните от движението на група бегачи, тичащи по бягаща пътека, биват заснети и компютърно анализирани. Резултатите показват непропорционално увеличение на натоварването при вътрешното въртене на бедрото (54%), свиване на коляното (36%), усукване на коляното (38%) при носене на обувки за тичане, съпоставено с тичане бос.
Нека да се поставим в реална ситуация. Представете си, че тичате по някоя простичка пътечка с нормални обувки за бягане. Ако стъпите на неравност, обувката няма да се извие странично, но внезапно се накланя на едната или другата страна, глезенът ви ще се извие поемайки наклона и ще предаде напрежението нагоре по крака ви към коляното и бедрото.
По-голямата част от обувките за бягане не се извиват пълноценно (странично), поради подложката, омекотяването и други подобни технологии, които са натъпкани в подметката. Всички тези въздушни балони, подложки и зони за контрол променят начина, по който вашето стъпало усеща земята и как предава силите и напрежението нагоре.
Представете си, че тичате боси. Когато стъпите на неравност ще получите моментална информация, че земята не е равна (позволявайки вашето тяло да направи нужните инстинктивни промени по баланса и позицията си) и вместо да се спънете, ще „изгладите“ неравността чрез самостоятелното движение на костите в стъпалото, безпрепятствено от формата на обувка.
Помислете върху тези факти, докато четете за inov-8 философията при обувките:
Свалете обувките и излезте да потичате…
Веднага ще усетите, че стилът ви на тичане се променя: като начало ще стъпвате повече със средната част на стъпалото си и по-малко с петата. Тичането бос е свързано със значително по-малки възможности от тежки и хронични наранявания на глезените и бедрата.
Чудели ли сте се защо?
След милиони години еволюция, човешкият крак е шедьовър от механичен и структурен дизайн и при всеки бегач си има естествен, ефективен начин на бягане.
Нашата идея е да се създаде продукт около естествената функция на човешкото тяло. Ние търсим вдъхновение и напътствие в естествения начин на движение на тялото.
Човешкото стъпало е перфектно адаптирано да се справя с изменението на земята и със всяка стъпка променя своите механични характеристики от гъвкава адаптивна основа до твърд и стабилен лост.

Независимо от терена, независимо от наклона, колкото и далеч смятате да тичате, inov-8 обувките работят заедно с естествената биомеханика на тялото, позволявайки стъпалото да прави това, което може най-добре. Всяка обувка предпазва стъпалото, давайки на носещия сигурна и персонална форма, която наподобява тичането бос.
Ние не Ви предлагаме да тичате боси…
Неравности, камъни, кал, трева, храсти, тръни. Off-road тичането покрива голямо разнообразие от терен и просто не е практично да се тича без обувки. Стъпалата ви имат нужда от защита.
Независимо дали сте елитен атлет или просто любител, inov-8 обувките позволяват на стъпалата ви свобода на движение и да функционират както природата е отредила, без намеса от структурата на обувките.
Ние предлагаме разнообразие от обувки с различни нива на защита на стъпалото (Shoc-Zone 1 до 4), разлика във височината при петата и пръстите (0-9мм) и различни подметки за различните терени. Намалявайки нивото на омекотяване и разликата във височината на пръстите и петата, стъпалото се доближава все повече до оптималната си естествена позиция за бягане.
Нашите обувки предпазват стъпалото от грубата околна среда, с която се сблъскват бегачите, но поддържайки усещането и функционалността на тичане бос.
Заради лостовия ефект, при който носенето на 100 грама допълнително на стъпалото се равнява на 500 грама на гърба, ние винаги се стремим да произвеждаме най-леките продукти, разбира се без да нарушаваме производителността.
С повече от 30 off-road стилове, всеки бегач може да намери точната обувка в inov-8 серията.
Всички искаме да имаме перфектен и ефективен стил на тичане. Направете правилната стъпка днес.

Автор:
(превод и редакция)

Няма коментари: